Президентът Румен Радев заяви, ще свика Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), на който да се обсъди отношението на България към Република Северна Македония и да се търси консенсус с всички политически партии в българския парламент.

"Нашите партньори в Европа вече разбират къде е същината на проблема със Северна Македония. Този въпрос не се повдига повече на Европейския съвет, въпреки огромната амбиция той да бъде решен сега. Интересите и на България, и на ЕС са Западните Балкани час по-скоро да се интегрират в ЕС. Надявам се, че и в момента правителството работи за пълен анализ защо стигнахме до пълна невъзможност България да каже „да“ на РСМ. Правителството започва работа по разгръщане на една сериозна програма за работа по намиране на отговори на тези причини", заяви в Брюксел Радев след участието си в Европейския съвет.

Вигенин: Няма промяна на позицията на България за Северна Македония

"Важно е, това го обсъждаме с министър-председателя и предлагам българският парламент да инициира едно структурирано отношение с парламента на Република Северна Македония, за да може този диалог да се превърне във важен инструмент за сближаване, за изясняване на нашите позиции и за търсене на най-добрите решения, така че ние наистина да можем да отворим вратата възможно най-бързо, но при гаранции и защита на нашия национален интерес", заяви Радев.

Този процес и като време, и като резултат е изцяло в ръцете на Република Северна Македония, подчерта той.

ЕС: Косово и РСМ да се съсредоточат върху диалога със Сърбия и България

Идеята ядрената енергия да се признава за зелена набира все повече сила. Надявам се, че ще стигнем до положителна развръзка, коментира още държавният глава.

Радев обясни, че вчера е обсъдил с президента на Азербайджан Илхам Алиев продължаването на доставки на азерски газ и подчерта, че е на най-добрите цени за България.

"Азербайджан има желание да доставя по-големи количества газ за България, ако двете правителства се разберат", обясни още държавният глава и изрази надежда, че това ще стане съвсем скоро.

"За нас, обаче, е важно да имаме физическия носител - газовата връзка между България и Гърция, която я чакаме от години", добави Радев. Мицотакис в понеделник ще бъде в България и ще продължим разговорите

Европейските лидери все повече оценяват какво означава битовите потребители да бъдат на свободния пазар. Лидерите споделят, че компенсациите в момента не са достатъчни за битовите потребители и се обмисля как да направят така, че те да бъдат защитени от колебанията на цените, отбеляза президентът.

"Това ни дава надежда, че върху България няма да бъде оказван натиск в бъдеще защото ние останахме единствените, където битовите потребители са на регулиран пазар", добави той.

Христо Иванов: Правителството нямаше избор да не приложи мораториум

Радев бе попитан каква е неговата позиция за мораториума върху цените на тока и парното.

"Трябва много добро експертно обмисляне на този мораториум. Хората трябва да бъдат защитени, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара след това", коментира той.