Президентът Радев се срещна с черногорския си колега Филип Вуянович
Президентът Радев се срещна с черногорския си колега Филип Вуянович / БГНЕС
Радев и Вуянович: Просперитет на Балканите е възможен само ако има сигурност и стабилност в региона
95916
Радев и Вуянович: Просперитет на Балканите е възможен само ако има сигурност и стабилност в региона
  • Радев и Вуянович: Просперитет на Балканите е възможен само ако има сигурност и стабилност в региона
Просперитет на Балканите е възможен само ако има сигурност и стабилност в региона. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и държавният глава на Черна Гора Филип Вуянович, който е на официално посещение у нас. Двамата държавни глави изразиха неудовлетвореност от нивото на стокообмена между двете държави и заявиха готовност да работят за неговото увеличаване, както и за увеличаване на обмена на туристи.  

Бойко Борисов се срещна с президента на Черна гора

Президентът на Черна гора Филип Вуянович е първият държавен глава от Западните Балкани, който посещава България, след като страната ни пое председателството на Съвета на ЕС. Визитата е дълбоко символична, отбеляза президентът Румен Радев. "България оценява високо усилията, които Черна гора полага за своята европейска интеграция. И наистина, тя представлява добрия пример на Западните Балкани - как една държава може да предприема дълбоки, сериозни реформи и как тя може да постига по-добро бъдеще и за себе си, и за своите съседи", каза държавният глава.

Президентът Радев се срещна с черногорския си колега Филип Вуянович
БГНЕС

Президентът: Имаме амбицията ЕС да бъде по-силен след края на БГ председателството

Филип Вуянович заяви, че възприема посещението си като особена чест, която се оказва на Черна гора. „Западните Балкани показаха, че този регион изисква едно важно и чувствително отношение на ЕС.  Като част от ЕС Западните Балкани ще бъдат гаранция за стабилността и развитието. България успя да издейства в комуникацията си с Брюксел ясни цели и стъпки, а именно да се направи видима европейската интеграция на Западните Балкани”.

През февруари ще бъде съобщена стратегията за присъединяване на държавите от Западните Балкани към ЕС, посочи още Вуянович. Президентите на България и Черна гора изразиха неудовлетвореност от нивото на стокообмена и туристическия обмен между двете страни. Затова ще се работи за по-голяма свързаност – транспортна, енергийна и дигитална. 

Президентът Радев се срещна с черногорския си колега Филип Вуянович
БГНЕС