/ БГНЕС
Направихме каквото можахме и колкото можахме, сега можем да чакаме съда на историята, с тези скромни слова смелият Петко Каравелов описва дните на 1885 г. Препотвърждаваме с признателност година след година тук в Пловдив героизма на всички българи. На седмата година от свободата българите проявиха зрялост и национална отговорност. Еманципираха се и показаха, че няма да чакат Великите сили да се съберат, за да решават съдбата им, извършиха смел исторически скок. Това каза в словото си по повод 134-ата годишнина от Съединението президентът Румен Радев.

БГНЕС

С тържествен молебен започнаха честванията на Съединението в Пловдив (СНИМКИ)

Нашите предци от Княжество България и Източна Румелия продължаваха да живеят с идеала за сплотена и независима България. С тази мечта живееха всички без оглед на вяра и етнос, пол и възраст, занаят и политически пристрастия. В онзи миг политиците ни съумяха да бъдат на висотата на народа и на неговите въжделения, добави президентът. Мобилизираните и доброволците от Мизия, Тракия и Македония, завърналите се от чужбина подпечатаха с кръвта си Съединението. Днес търсим гордост в миналото и често загърбваме своя дълг пред настоящето и бъдещето, отбеляза Радев.

БГНЕС

Президентът с обръщение към депутатите за новия политически сезон

Той подчерта в словото си, че отдавна не знаем какъв е идеалът ни, а Съединението остава повече на думи. Според президента, все повече се призовава за ново съединение, но се пропуска, че то минава през разделение. „Епохата иска от нас да се разделим с всичко, което тежи и спира движението на нацията ни напред. Трябва да се разделим с беззаконието, с арогантността, да отхвърлим нихилизма. Да осъзнаем, че докато позволяваме на несправедливостта да царува, не можем да сме истински единни“, заяви Радев.

БГНЕС

Президентът Радев: Шипка е нашият храм на свободата

Истинската оценка за делата ни ще дадат онези, които идват след нас, но съдбата на нацията се кове тук и сега. Наш дълг е заедно да съградим достоен и справедлив живот в свободна, демократична и просперираща държава. Да живее Съединението, да живее България, завърши словото си президентът.

БГНЕС