"Няма толкова голямо разделение на обществото в никоя държава-членка на ЕС. Над 35% бедност обикновено се свързва с африканската бедност. Освен че сме най-бедни, разделението на обществото между най-бедния и най-богатия е най-фрапантно. 48% от българите живеят с доход на глава от населението, без да достигат 542 лв.", коментира в студиото на „Събуди се" по Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

От синдиката се обявяват за промени в четири закона, засягащи работниците, заплатите, гарантиране на вземането на възнагражденията при фалит на компанията.

Депутатите ни вземат 3.5 пъти по-висока заплата от средния българин

„Това са хората, които живеят под прага на бедност. Друг е въпросът, че когато мерим България през някаква статистика, винаги получаваме грешни резултати. Причината - има много невидими фактори в нашето общество, които се извън всякаква статистика", коментира президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов.

Мария Маринова е майка на 4-годишно момиче. След като майчинството й свършва, започва, работа в магазин за детски играчки.

„Уговорката ни, когато започвахме работа, беше, че ще ни пуснат договори от Бюрото по труда по програма "Младежка заетост", но в рамките на 15-20 дни", разказва Маринова.

Тези 20 дни стават шест месеца. Шест месеца, през които Мария и колегите й работят без договори.

Минималната заплата става 460 лв.

„Работихме с чужди имена, със страх. И така след около 6 месеца някъде подписахме договори и около 8 месеца близо 9 работихме по договора", казва още Мария.

През декември обаче Мария се разболява. В начало ходи на работа болна, но състоянието й се влошава и личният лекар и предписва болничен.

„Обадих се, представих го и когато ми свърши лечението вкъщи, се върнах на работа. Беше ми казано, че трябва да си напиша молба за напускане", спомня си Мария.

„Мария потърси нашето съдействие, притеснена от натиска, който беше упражнен. След нашата консултация се оказа, че натискът започва да става все по-всекидневен, ежечасен. Тя е майка на малко дете, която стриктно спазваше указанието и се придържаше към правилото, че трябва да спази закона, а не да се подаде на натиска на работодателя", обясни Гинка Василева, председател на КНСБ-Добрич.

Работодателят на Мария не пожела да се срещне с екипа ни, отказа да запишем разговора ни по телефона. Отрече да е оказван натиск върху Мария, а тя е напуснала по собствено желание. Всъщност договорът на момичето е прекратен по взаимно съгласие.

Колежките на Мария напускат работа заедно с нея. По думите на синдикалния лидер на КНСБ все по-често при тях постъпват сигнали като този на Мария.

Източник: Novanews.bg