Работник загина при инцидент в завод на Арсенал
Работник загина при инцидент в завод на Арсенал / DarikNews.bg, архив

51-годишен мъж от Стара Загора загина при инцидент в цех на територията на Завод 4 на "Арсенал", базиран в град Мъглиж.

Двама загинали след инцидент в завод „Арсенал" (ВИДЕО)

В петък около 22:30 ч. вечерта е попаден сигнал на 112. По първоначална информация работникът е извършвал недопустимо действие в нарушение на нормите за безопасност на труда при работа с преса (ползвал е чук). В резултат на отлетял инструмент възникнал локален взрив. Откъсната е част от ръката на работника и той починал от кръвозагуба. Загиналият мъж работи в "Арсенал" от декември миналата година.

Леко пострадала е жена от съседна машина. Тя е била обслужена на място. Вследствие на инцидента други пострадали няма. Няма разрушения, нито други засегнати работни места.

Със заповед на изпълнителния директор на "Арсенал", Николай Ибушев, е сформирана комисия, която работи на място, заедно с прокуратурата, за изясняване на всички обстоятелства, около инцидента.

Окръжна прокуратура-Стара Загора разследва инцидента в завод на "Арсенал "АД, съобщиха от прокуратурата.

Местопроизшествието е посетено от окръжния прокурор на Стара Загора, завеждащия следствения отдел при Окръжната прокуратура и дежурен следовател, както и от служители на Областната дирекция на МВР-Стара Загора и Районното управление на МВР-Казанлък. Извършен е оглед, при който са иззети веществени доказателства и документация. Разпитват се свидетели.

Към този момент е установено, че взривът е възникнал по време на пресоване на взривното вещество - хексоген, като причините за това са в процес на изясняване. Не съществува опасност от последващи взривове.

Разследването продължава.

Свидетели на разпит за взрива в "Арсенал"

На 25 април двама души загинаха при взрив в завод 3 на „Арсенал" в Казанлък.

Работниците извършвали ремонтни дейности, когато възникнала искра и избухнал пожар. При възникналото запалване от раните си, получени при обгарянето, загинаха специалистът по производството на барути и настройчик. И двамата са били дългогодишни служители на „Арсенал" АД. Останалите четирима души, които са били в помещението, са успели да излязат през вратата, съобщи тогава изп. директор на „Арсенал" АД Николай Ибушев.

През февруари 2014 г. 63-годишен работник загина при взрив в оръжейницата на "Арсенал" в Мъглиж. Починалият Георги Костадинов от село Шаново бе в критично състояние, с раздробени крайници, липса на съзнание, затруднено дишане, с обгаряния на цялото тяло.

На 11 и 12 септември 2012 г. имаше серия от взривове в оръжейницата. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на дружеството. Резултатите от проверката обаче не бяха оповестени публично.

При друг инцидент на 21 юни 2011 г. в същия този цех в Мъглиж, пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница.