Двама души са загинали при инцидент в завод 3 на „Арсенал“ в Казанлък. Сигналът е подаден на спешния телефон 112 около 10.44 ч.

Тази сутрин трима работници са извършвали ремонтни дейности, когато е възникнала искра и е избухнал пожар.

При възникналото запалване от раните си, получени при обгарянето, са загинали специалистът по производството на барути, 53-годишният инж. Върбан Димитров Пешков- технически-директор на Завод 3 и 41-годишният настройчик Румен Райчев. И двамата са дългогодишни служители на „Арсенал" АД.

Останалите 4 души, които са били в помещението, са успели да излязат през вратата, съобщи изп. директор на „Арсенал" АД Николай Ибушев.

Бивш зам.-директор на „Арсенал" е един от загиналите при инцидента

Със заповед на изп. директор на „Арсенал" АД Николай Ибушев е създадена Вътрешноведомствена комисия, която ще изясни причините за възникналия инцидент. Пожарът е потушен. За случая е уведомена Окръжна прокуратура-Стара Загора. Органите на Прокуратурата и Следствието също извършват независими паралелни разследвания по случая.

Прокуратурата започна разследване на инцидента в „Арсенал“

Не взрив, каквато бе първоначалната информация, а запалване по време на настройка на оборудване в барутния Завод 3 са причина за инцидента, възникнал тази сутрин на територията на „Арсенал“-Казанлък, обясни пред Дарик изпълнителният директор на дружеството Николай Ибушев.

Двама загинали след инцидент в завод Арсенал (ВИДЕО)
netinfo

Вследствие на взрива има нанесени материални щети върху сградата. Няма опасност за населението”, съобщи пред Нова телевизия директорът на областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Никола Николов.

„Категорично няма опасност от замърсяване в района. В района ще пристигне мобилна лаборатория, която ще направи замерване чистотата на въздуха на място. Няма опасност от нови взривове”, успокои Николов.

От "Арсенал" АД съобщават, че всички работещи в „Арсенал" АД имат застраховка „Живот" и при трудова злополука след приключване на всички следствени действия и изясняване причините за инцидента, се изплащат обезщетения на семействата на загиналите или пострадалите в размер на 7 брутни годишни заплати.

 

Двама загинали след инцидент в завод Арсенал (ВИДЕО)
netinfo


През февруари 2014 г. 63-годишен работник загина при взрив в оръжейницата на "Арсенал" в Мъглиж. Починалият Георги Костадинов от село Шаново бе в критично състояние, с раздробени крайници, липса на съзнание, затруднено дишане, с обгаряния на цялото тяло.

На 11 и 12 септември 2012 г. имаше серия от взривове в оръжейницата. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на дружеството. Резултатите от проверката обаче не бяха оповестени публично.

При друг инцидент на 21 юни 2011 г. в същия този цех в Мъглиж, пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница.

Още новини от Стара Загора