Язовир „Лесковец” е под наблюдение от месец и половина
Язовир „Лесковец” е под наблюдение от месец и половина / netinfo
От известно време по стената на язовир „Лесковец“ са били установени пукнатини. Язовир „Лесковец” е под засилено наблюдение от месец и половина заради установените деформации по стената и пукнатините по нея, достигнали 10 см. широчина. По документи обемът на водата е 74000 кубика, но реално в него има 90 000 кубика вода. Превишаването на вместимостта и лошото стопанисване са причина за създалата се кризисна ситуация, смятат от „Напоителни системи”.

Язовирът е спрян през 50-те години на миналия век от местната земеделска кооперация и е актуван като общинска собственост. От години кооператорите и община Перник водят съдебни спорове за собствеността, която според българските съдилища е на общината. В отговор кооператорите са отнесли въпроса до съда в Страсбург.

Възползвайки се от неизяснената ситуация, преди около десетина години край язовира се настани пернишкият бизнесмен Стоян Кръстев – Драгановеца, който в момента излежава 3-годишна ефективна присъда. Драгановеца огради язовира и вдигна две къщи до груб строеж.

Язовир "Лесковец" ще бъде бракуван, тоест ще се източи напълно и повече няма да се ползва като язовир. Това каза за Дарик Андрей Иванов – началник на държавна агенция "Гражданска защита" към Министерството на извънредните ситуации. Той подчерта, че опасността за заливане на село Лесковец е сведена до минимум:

Прокопан е канал, за да бъдат отведени водите от язовира, беше отворен и основният й пускател. Опасността за хората около язовира е сведена до минимум. Беше блокирано продължаване на отцепването на част от язовирната стена, от средата, тази превантивна беше предприета мярка през нощта. Става дума за възрастни хора, които трудно биха могли за краткото време, което има от притока на водата до населеното място Лесковец, да бъдат изведени, ако се беше случила най-тежката ситуация с разцепването на язовирната сетна.

Разбрахте ли причината за напукването на стената и трябва ли да се източи язовирът?

Язовирът ще бъде бракуван, тъй като тази авария на язовирна стена не подлежи на възстановяване, а би следвало, ако някои ще строи там язовир, да изгради абсолютно нова язовирна стена.

Тоест, ще бъде източен напълно и няма да се използва вече като язовир?

Да, напълно ще бъде източен язовирът.