Яне Янев предлага промени в закона за правата на експрезидентите
Яне Янев предлага промени в закона за правата на експрезидентите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Яне Янев предлага промени в закона за правата на експрезидентите
52711
Яне Янев предлага промени в закона за правата на експрезидентите
  • Яне Янев предлага промени в закона за правата на експрезидентите

Ако предишен президент се кандидатира за ръководен пост в партия, завинаги да няма право на привилегиите, които му се дават по закон. Това е заложено в промените в закона за някои права на лицата, които са били президенти, внесени в парламента от лидера на РЗС Яне Янев. Освен това се предлага, ако предишен президент стане член на партия, да губи привилегиите си за срока докато членува.

„С този закон аз спирам възможността да получават пари хора, които се занимават с типична партийна пропаганда и партийна дейност. Законът спира възможността всички, които са били президенти и станат членове на една партия, независимо коя е е тя, да могат да получават привилегиите, предвидени по този закон”, аргументира се Янев.

Той изброи част от облагите, от които бившите президенти се ползват - получават 60% от възнаграждението на действащия държавен глава; получават 200 кв.м недвижим имот частна държавна собственост, по който се учредява безвъзмездно ползване; получават за функционирането на офис 30 000 лева; всеки месец получават под формата на заплати за сътрудници, осигуровки над 5000 лв. и еднократно за офис оборудване над 20 000 лева. „Всички тези привилегии считаме, че не бива да се дават под формата на допълнителна субсидия за определена партия, какъвто е случая с експрезидента Първанов”, заяви още лидерът на РЗС.

Яне Янев съобщи още, че е внесено и предложение за създаване на временна анкетна комисия, която да проучи действията и инициативи на изпълнителната власт при помилвания през двата мандата на Георги Първанов. Под идеята са се подписали 48 депутати. Комисия със същата дейност, оглавена от Яне Янев, вече беше обявена за противоконституционна.