/ ThinkStock/Getty Images
Пътна полиция: Водачи и фирми сами да организират спирането на тирове по празници
100825
Пътна полиция: Водачи и фирми сами да организират спирането на тирове по празници
  • Пътна полиция: Водачи и фирми сами да организират спирането на тирове по празници
Водачите и транспортните фирми сами да организират спирането на ТИР-ове по време на забраната за движение в предпразнични и празнични дни, това каза за Дарик началникът на Пътна полиция Росен Рапчев. Отнемане на шофьорската книжка за месец, сваляне на регистрационните номера и 300 лева глоба са санкциите за нарушителите.
 
От бранша вече са информирали министерството на транспорта, че новото разпореждане ще създаде трудности, каза за Дарик председателят на Съюза на превозвачите Йордан Арабаджиев. Проблем е липсата на достатъчно паркинги, където да престояват камионите, а спирането в аварийната лента е нарушение на закона, добави той.
 
Правилата и санкциите не са нови, но Пътна полиция иска да прехвърли по-голяма част от организацията по спирането на камионите на самите водачи и транспортни фирми, посочи Росен Рапчев:
 
"Информационният повод е гражданите и транспортните фирми да си направят предварително организация, да не чакат да се редят там, където полицаите ги спират, а да си организират да спират на места, подходящи в дълбочина или преди забраните, за да не се трупат на едно място. Новото, което ще направим, е в участъците, където някой по някакъв начин се е качил на магистралата и не се е съобрази със забраната, полицейските служители като го установят, ще го глобят на място. Глобата за водача е 300 лева, свидетелството му се отнема за месец и автомобилът се спира от движение за месец".
 
От бранша вече са информирали министерството на транспорта, че новото разпореждане ще създаде трудности, изтъкна Йордан Арабаджиев: "На практика, тръгва превозвачът, влиза в България, да речем, от Капитан Андреево, забраната ще започне да важи някъде около Пловдив или Пазарджик. И той стига 15-20 минути преди забраната в Пловдив, обаче на паркинга няма места. Какво прави? Трябва да продължи, не може на магистралата да дава назад и ще трябва да продължи. Ако не намери паркинг, а той вече е влязъл в забраната, тогава съответно подлежи на санкция".
 
"Втори случай, какво правим с тези шофьори, които са недобросъвестни? Да речем, превозвачът го е инструктирал (между другото нашите членове всичките имат такъв инструктаж, който са провели на своите шофьори, да не влизат срещу забранителни знаци или при въведена временна забрана), обаче въпреки всичко на своя глава шофьорът влиза. И кой страда? Превозвачът, защото камионът ще бъде спрян за месец", каза още Арабаджиев.
 
Гранични полицаи ще раздават днес от 11.30 часа на ГКПП-Калотина разяснителни материали на чуждестранни водачи на товарни автомобили, които преминават през територията на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР. В изготвените листовки са описани подробно изискванията на Закона за движение по пътищата.