Пътна полиция очаква трафика във връзка с почивните дни да е най-интензивен днес следобед, утре сутрин до обяд, и в неделя.

По отношение на очакванията за това кога ще бъде най-натоварено движението във връзка с почивния 22 септември, полицейски инспектор Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ при ГДНП посочи, че една част от хората, които ще напуснат големите градове, в това число София, са в днешните следобедни часове, ако са си обединили почивните дните като утрешния комбинират с четвъртък и петък, така че да удължат поредицата от почивни дни до неделя.

Освен днешните следобедни се очаква интензивен трафик и в сутрешните часове на почивния ден.

„Трафикът обикновено в края на тези дни си е интензивен почти през цялото време, започва около 10 часа сутринта като достига пиковете си в часовете след 12 според това на какво трасе точно се намираме – дали сме на магистрала, дали сме на първокласен път, защото ние знаем, че основните автопотоци от периферията се насочват към централните пътища и предпочитаните за това са автомагистралите. Така че концентрацията вече в малко по-следобедните часове се насища на автомагистралите“, посочи инспектор Ботева.

Тя обясни, че по традиция когато има почивни дни “Пътна полиция” подпомага движението, регулира онези участъци, в които има струпване на транспортните потоци. Така че да се улесни преминаването в населените места на пешеходците, респективно извън населените места, при напускане на големите градове, на изходите тези точки, които са най-активни и с най-голям трафик да може да бъде освободено движението по възможно най-бързи начин там, където това е възможно, и съответно където има временни организации на движението да може да се насочва трафикът към алтернативните маршрути, когато има такива осигурени“, каза полицейският инспектор.

По отношение на призива им, тя посочи, че всичко онова, което концентрира тяхното внимание през последните дни е да бъдем изключително отговорни когато шофираме.

„И тъй като сме във фазата на Дните на безопасността на пътя на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция Roadpol, нашият призив тази година, нашето мото е: Лесно е да спасиш живот, просто спазвай правилата“, каза тя.

Вече бе обявено, че кампанията на Roadpol се провежда в страните членки от 16 до 22 септември. „На територията на цяла Европа в тези дни от 16 до 22 септември всички страни членки на Roadpol провеждат специализирани полицейски операции, насочени към недопускане управлението на превозни средства, чрез разсейване“, каза инспектор Ботева.

Полицейският инспектор от Пътна полиция посочи, че другият акцент в дейността им е да се запазят повече човешки животи по отношение на пешеходците. „А тази нощ и утре ще продължи нашата акция в късните нощни часове за недопускане управлението на превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози“, добави още тя.
БГНЕС