Първите данни на Европейския парламент за предварителните резултати от изборите за евродепутати в България сочат, че нашата страна ще излъчи шестима представители в групата на Европейската народна партия (ЕНП), петима в групата "Обнови Европа", двама в групата "Социалисти и демократи" и четирима, които засега не принадлежат към европейско политическо семейство.

Коя партия колко депутати ще има в 50-ото Народно събрание и в следващия Европейски парламент

Данните бяха представени от Международния пресцентър на ЕП в Брюксел. Те показват, че избирателната активност в нашата страна при гласуването за ЕП днес е била 31,1 на сто.

В Брюксел страната ни изпраща 17 свои представители.

Рекордно ниска избирателна активност на изборите 2в1

По данни от exit poll към 19.00 ч. на агенция „Галъп”, направен и финансирани по поръчка на NOVA, мандатите ще си поделят шест партии: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, „Възраждане”, ДПС, БСП и „Има такъв народ”. Разпределението е както следва: ГЕРБ-СДС - 5 мандата, ПП-ДБ - 3 мандата, „Възраждане” – 3 мандата, ДПС – 2 мандата, БСП – 2 мандата, ИТН – 1 мандат. От коя формация ще бъде 17-ият евродепутат зависи от „остатъците”, каза в ефира на NOVA социологът Първан Симеонов от агенция „Галъп”.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня