Първанов свиква референдум, aко няма консенсус по изборния закон
Първанов свиква референдум, aко няма консенсус по изборния закон / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Ако политическите сили не стигнат до консенсус за промените в изборното законодателство, президентът Георги Първанов ще си запази правото да свика референдум. Това съобщи лидерът на ЕНП Мария Капон след среща с държавния глава. На нея приставаха и депутатът Нено Димов и лидерът на „Новото време” Емил Кошлуков.

По думите на Мария Капон, ако се стигне до вариант референдум, то искането за това трябва да бъде внесено от Георги Първанов в Народното събрание до края на юли, а самият вот най-вероятно ще се проведе октомври-ноември тази година.

„Говорихме за това, че преференциалната система не е достатъчен мажоритарен елемент, че тезите против мажоритарния вот реално изместват истинския политически дебат за това властта да е в гражданите, не в партийните централи”, каза Капон.

Според Емил Кошлуков въвеждането на мажоритарен елемент в изборното законодателство определено ще върне доверието на хората в политическата система и ще ограничи купуването на депутатски места на следващите парламентарни избори.

„Това е уникално действие, никой български президентът не е ползвал това правомощие до днес. За първи път Първанов каза, че може да го направи. За мен това е най-големият извод от днешния разговор. Той заяви също, че разговорът трябва да е политически, а не технически и търси подкрепа сред всички политически сили в страната за решаването на този проблем”, отбеляза Кошлуков.

Депутатът Нено Димов уточни, че на 7 юли по предложение на президента Георги Първанов ще се организира кръгла маса за промените в закона за изборите. На нея ще бъде поканени представители на основните политически партии в страната.