Първанов: Подкрепата на България за Македония не е безусловна
Първанов: Подкрепата на България за Македония не е безусловна / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов е провел телефонен разговор с президента на Македония Георге Иванов по инициатива на македонската страна, съобщиха от прессекретариата на българския държавен глава.

Георге Иванов е благодарил за досегашната последователна позиция на България в подкрепа на заявения стремеж на Македония за членство в ЕС и е отправил молба на Европейския съвет през декември България да подкрепи определянето на дата за започване на преговори за присъединяване на Македония към ЕС.

Българският държавен глава е потвърдил принципното положително становище на нашата страна за европейското бъдеще на Македония като е подчертал, че подкрепата на България не следва да се възприема като безусловна, а ще зависи от това Македония да изпълни всички критерии за членство, в това число и принципите на добросъседство и придържане към европейски стандарти в двустранните отношения.

Двамата президенти са се договорили през втората половина на декември да се осъществи отложеното работно посещение на президента Георге Иванов в България.