Първанов: Опитват се да партизират празника на Съединението
Първанов: Опитват се да партизират празника на Съединението / снимкa: Sofia Photo Agency
По повод съвпадението на акцията на опозицията за уволенение на правителството и празника на Съединението, в Пловдив президентът Георги Първанов каза, че в 123 – годишната история на днешния празник не знае да е имало опити за неговото партизиране. Държавният глава откри Балканиадата по конен спорт в село Войводиново, а по-късно ще присъства на тържествената заря – проверка пред паметника на Съединена България в Пловдив.

В 123 – годишната история на днешния празник на Съединението не знам да е имало опити за неговото партизиране. Само това ще кажа на онези, които се опитват да го свържат с нещо, което има специфично партиен характер. Така президентът Георги Първанов коментира стартиралата днес протестна акция на десницата срещу правителството на Сергей Станишев.

На този ден не можем да се делим и точно това е големият знак на празника, добави президентът. Той окачестви като “много силен знак” своето, на премиера и на председателя на Народното събрание Георги Пирински присъствие на тържествата в Пловдив и подчерта, че той трябва да бъде разбран и от опозицията.

Протести на членове на опозиционни партии се очакват на вечерната заря – проверка за 123-тата годишнина на Съединението в Пловдив срещу присъствието там на президента Първанов, председателят на НС Георги Пирински и премиера Сергей Станишев.

Преди месец от ДСБ призоваха кмета на града Славчо Атанасов да не кани управниците заради „провала на европейското ни членство” и уронването на имиджа на страната с корупционни политики, но той посочи на опозицията датата 9 септември като по-подходяща за протести. 

Лидерът на „Атака” в града Тодор Христев твърди, че тази вечер се готви охранителен кордон около официалните лица край Паметника на Съединението, но не от униформени.

„БСП са тези, които ще докарат масирано свои членове, голяма част, от които пенсионери, може би това е един от критериите, за да отидат на море, които да се опитат по някакъв начин да защитят властимащите и да блокират протестните прояви”, каза Тодор Христев.

Досега заявените публично форми на протест са за бойкот на зарята. Лидерът на СДС в града Николай Караиванов обяви, че ръководството на сините няма да уважи тържеството в знак на протест срещу присъствието на управниците там, които формират правителствената политика. По-рано Тодор Христев заяви, че и техните членове ще бойкотират вечерното тържество и ще поднесат цветя пред паметника преди началото на зарята.

„Не можем да застанем редом с така наречените държавници, чието присъствие опорочава празника. Затова ще отидем предварително, поднасяме венец и се оттегляме. Смятаме, че това е най-достойната позиция. Ексцесиите са все пак някаква форма на зачитане. Те не заслужават да бъдат зачитани, след политиката, която водят’, обясни Христев.

Според хора от десницата това е опит да се „приспи” вниманието на полицията. От ДСБ казаха, че ще намерят начин как да протестират, но не конкретизираха:

„Всичко ще бъде по много интелигентен начин. Това, моето ще ви каже е: Заповядайте вечерта на празника, за да сме заедно!”.