Първанов не одобрява сливането на техническите висши училища
Първанов не одобрява сливането на техническите висши училища / снимка: Sofia Photo Agency

Президентът Георги Първанов смята, че администрирането на управлението на науката отвън, от хора, които не знаят за какво става дума, може само да доведе до негативни резултати.   

Това посочи президентът пред журналисти, запитан за идеята за сливане на три големи университета - Техническия, Минно-геоложкия и Химико-технологичния.

Не мога да преценя, това би трябвало да кажат хората, които ръководят научната общност в България, които ръководят самите научни звена, заяви Първанов. Да не забравяме, че има един принцип - за академичната автономия, който е над всичко, коментира президентът.

На въпрос, че напрежението сред лекари и полицаи продължава да расте и какъв би трябвало да бъде ходът на правителството, президентът Първанов посочи, че ходът на правителството трябва да бъде заложен в бюджета за 2011 г., решенията, по думите му, могат да бъдат заложени там, пише БТА.

Запитан кога ще приеме или отхвърли кандидатурата на комодор Валентин Гагашев за директор на служба "Военна информация", президентът отговори, че многократно е изразил позицията си.

Държавният глава присъства днес на тържественото отбелязване на 100-годишнината от учредяването на Съюза на запасните подофицери в Централния военен клуб.