Първанов към Пиебалгс: Не сме били отбой
Първанов към Пиебалгс: Не сме били отбой / netinfo

Темата за ядрената енергетика бе една от основните теми в изказването на президента Първанов пред колегите му от страните от Централна и Източна Европа на 14-тата им годишна среща в Бърно.

Не сме били отбой, така президентът Първанов отговори на въпрос на Дарик как ще коментира изявлението на еврокомисаря по енергетиката Андрис Пиебалгс в София, че няма връщане назад по отношение на затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Темата за ядрената енергетика бе основна в изказването на Първанов пред неговите колеги в Бърно. Българският президент заяви, че разчита на подкрепата на Европейския съюз като цяло, но обърна внимание, че и в Съюза има страни, които подкрепят развитието на ядрената енергетика, и такива, които са по-скептично настроени.

Завършиха и двустранните срещи на Първанов с италианския президент Джорджо Наполитано и президента на Унгария Ласло Шойом.

Пред акредитираните в Бърно български журналисти президентът подчерта, че е благодарил за важната подкрепа, която и Унгария, и Италия оказват в усилията да бъде решен въпросът с българските медицински сестри, осъдени на смърт в Либия.