Първанов иска законодателни промени за българските контингенти
Първанов иска законодателни промени за българските контингенти / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Президентът Георги Първанов се обяви за промени в законодателството, свързани с изпращането на български военни на мисии в чужбина. Президентът каза това по време на церемония в София, с която беше отбелязано прекратяването на участието на бълггарски военнослужещи в многонационалните сили в Ирак.

Участието на българския контингент в Ирак е било успешно, но е имало грешки и пропуски в България преди и по време на мисията, призна президентът. Освен неактуализираното законодателство, което е било поправяно в движение е имало още проблеми. „Почти през цялото време стоеше въпросът за военно-техническото оборудване, осигуряване на съвременните прибори за нощно виждане, за олекотените бронежилетки, за съвременните трансортни средства”, изтъкна Първанов.

България изпрати военни в коалиционните сили в Ирак от 2003 година. До завръщането на последния контингент миналата седмица в тази мисия е имало 11 ротации с повече от 3000 военнослужещи. От лятото на 2003 до 2005 г. включително, в операцията участваха пет пехотни батальона, които охраняваха базите за разполагане и основните пътища за снабдяване в зоните на отговорност, устройваха постоянни и временни контролни постове, конвоираха и ескортираха личен състав и материални средства, поддържаха сили за бързо реагиране, охрана и отбрана на особено важни обекти. Българските военни участваха и в реализиране на 97 гражданско-военни проекта, в обучение на новосформиращите се иракски сили за сигурност. От 2006 г. до сега шест български охранителни роти изпълняваха задачи във военно-хуманитарна мисия като част от Многонационалните коалиционни сили в Ирак.

България даде и жертви – от 2003 до 2005 година страната загуби 13 военнослужещи, чиято памет беше почетена днес.