/ / iStock/Getty Images
11 април е Световен ден на шизофренията
11 април е Световен ден на шизофренията. Шизофренията е заболяване на мозъка, което засяга основни психични функции. 1% от населението на земята страда от коварната болест.

"Шизофренията е хронично, тежко психично заболяване. То засяга хората в млада и юношеска възраст и затова се отразява на цялото общество. Причините за заболяването не са известни. Сред рисковите фактори са наследствеността, стрес, тежки загуби, преживяна черепно-мозъчна травма", каза за БНР проф. Вихра Миланова - началник на Клиниката по психиатрия на УМБАЛ "Александровска".

"Заболяването е полифакторно. Вече обаче има много нови възможности за лечение последните 20 години. Тези медикаменти са ефикасни и дори има тип инжекционна форма, която може да се поставя на три, на шест месеца и дори на година. Това дава възможност на хората да живеят свободно дълго време в обществото, ако ги приемат редовно. Те са изцяло покрити от НЗОК за здравноосигурените. Безплатни са и за хората с ТЕЛК", обясни тя.

За миналата година 30 на сто от пациентите, хоспитализирани в психиатричната клиника на Александровска болница, са с шизофрения. 60 на сто от тях са мъже. Мъжете боледуват по-често от шизофрения от жените.

"Това, което прави впечатление, е че има ръст на постъпващите пациенти, изполващи психоактивни вещества, които развиват психични разсторойства, които наподобяват шизофренната психоза. Лекуваме ги като шизофреници. Това са предимно млади хора, употребяващи различни наркотични вещества", подчерта проф. Миланова.

Според нея профилактика на психичното здраве означава да се опитваме да модифицираме факторите, които биха могли да бъдат модифицирани.

В Дневния стационар в Клиника по психиатрия УМБАЛ “Александровска” се проследяват пациенти над 18 години, чието състояние не може да се овладее в амбулаторни условия, и които имат нужда от ежедневни консултации и лечение.
БНР