Дете с аутизъм няма да потърси контакт с непознат, дори да е в опасност. Хората в такова състояние изпитват невъзможност да общуват и се доверяват трудно. Това обясни пред NOVA психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски”.

По думите й родителите на деца с аутизъм са подложени на психическо и емоционално натоварване. Освен това, държавата не прави нищо, за да минимизира рисковете от подобни инциденти, каза психиатърът в коментар на казуса с изчезването на 12-годишния Александър от Перник.  

„Хората с ментални увреждания са извън социалния борд. Не представляват интерес за никого. Те не съществуват за нас. Техните семейства се подложени на нечовешкото изпитание да отглеждат такова дете, без да получават реална подкрепа. Родителите им са хора като нас и имат право да си починат, да се разходят, да отидат на театър. Институциите и обществото трябва да си отворят очите и да видят, че тези хора съществуват. Утре нашите деца може да са в това състояние”, поясни Гълъбова.

Любомир Тюлев, експерт по киберсигурност и един от инициаторите на идеята да бъде въведена системата AMBER Alert у нас, обясни за какво точно служи тя.

„Това е система, датираща от 1996 г. след случай на изчезнало дете в САЩ. Системата се припознава бързо от световните неправителствени организации. Целта е всеки един, дори онзи, който не слуша новини, да разбере за изчезналото дете”, поясни той.

Междувременно периметърът на търсене на изчезналия 12-годишен Александър е разширен.  

Всички сигнали, постъпили към 112, са проверени. Имахме сигнал в кв. „Белово”, че детето може да бъде намерено в изоставени постройки над гробището. Веднага бяха изпратени екипи. За съжаление, момчето не беше открито”, обясни Мартин Жлябинков, секретар на Община Перник.
 
nova.bg