Образувано е досъдебно производство за отвличане на 12-годишния Александър, който изчезна в Перник.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Перник се водят активни действия по разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 142, ал. 2, т. 3, вр. ал. 1 от НК., потвърдиха от обвинението в града.

"Към момента не знаем дали момчето действително е отвлечено или просто е изчезнало. Ние, все пак, трябваше да реагираме и да образуваме наказателно производство и най-близкия текст, единственото възможен, е да образуваме производство за отвличане", обясни по-рано пред БНТ директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

"Това са разпоредбите на НК, който за съжаление не е актуализиран от много отдавна. Аз благодаря на всички граждани, които полагат усилия, благодаря на гражданското общество, че се е мобилизирало да открие детето - над 1000 души са се активизирали. Надявам се тази история да получи благополучен завършек", допълни той.

Издирват 8-годишно момче с аутизъм, изчезнало в Перник

Детето се отглежда единствено от баща му, който е с двигателни проблеми.

Момчето е с тежка форма на аутизъм. Търсенето продължи и през цялата нощ, обяви по-рано кметът на Перник Станислав Владимиров. Той апелира всички жители на града да бъдат бдителни, а онези които имат желание да се включат и да преглеждат дори малките улички на града. Периметърът в гората е покрит от служители на МВР, които издирват Сашко с кучета и термокамери.

За момчето се знае, че е хиперактивно и може да се е отдалечило от мястото, на което е видяно за последно.

ЧОще от вчера сме включили сили и техника в издирването на изчезналото дете в Перник, включили сме Столичната дирекция на МВР и Жандармерията", обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред журналисти.

"Нашата задача основно е да претърсим районите извън града, а доброволци правят такова претърсване в рамките на града. Ще направим всичко възможно да намерим детето", заяви той.

Министърът обясни, че няма категорично данни за отвличане на детето, но е образувано досъдебно производство за отвличане, защото това ще помогне в издирването и ако има данни за някакво престъпление.

В издирването се включват и екипите на аварийната дирекция на Столична община, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Екипите ни са оборудвани с термокамери, дрон с термокамера и уред с камера за търсене. На място тяхната работа се ръководи от Краси Димитров, директор на „Аварийна помощ и превенция“ на общината.