Проверяват служителите в МВР за лоялност
Проверяват служителите в МВР за лоялност / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Проверяват служителите на МВР за лоялност
71518
Проверяват служителите на МВР за лоялност
  • Проверяват служителите на МВР за лоялност

Служителите в МВР редовно да минават през тестове за лоялност. За такава идея съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев по време на редовното заседание на Министерския съвет. Това е една от петте програми, с които силовото ведомство планира да намали битовата престъпност до средноевропейски нива. По думите на Йовчев именно тази мярка се очаква да гарантира, че служителите ще бъдат лоялни към законите и съпричастни към целите на МВР.

Планира се полицаите да бъдат подлагани на полиграфско изследване, като целта е тестът да обхване и минал период от време.

Петте програми, по които МВР ще работи в борбата с битовата престъпност, са насочени към превенция, сътрудничество с обществото, повишаване на способностите на полицаите, както и на общественото доверие към полицията и засилване на охраната в малките населени места.

По данни на ведомството през 2013-а година у нас са станали 120 000 битови престъпления. Според вътрешния министър най-много време за реализация ще отнеме именно програмата за интегритет на служителите, която включва периодичното проверяване на лоялността им към системата. Служителите, които не издържат полиграфските тестове, ще бъдат подложени на допълнителни проверки, обясни Цветлин Йовчев: „Идеята като цяло е периодично всички служители да преминават и да се изследва изминалия период, за който не е правено такова изследване. Мисля, че това е практика, която се прилага в много страни. Ако успеем да въведем една такава практика, то тя считам, че ще намали сериозно всички практики, които са свързани с нелоялност на служителите".

Йовчев обясни, че проверките ще бъдат въведени постепенно, като в началото ще обхванат служителите, които се занимават с оперативно-издирвателна дейност, както и тези от „Охранителна полиция". След като през есента на миналата година заради масово недоволство от страна на полицаите бе отменено разпореждането на Йовчев да се въведе ротация на служителите в няколко столични районни управления, с цел пресичане на корупционни практики, на въпроса дали сега очаква вътрешна съпротива от страна на униформените, министърът заяви: „Ако ние непрекъснато се водим от това, как ще реагира някой на една или друга мярка, никога няма да достигнем до резултата, който искаме".

Във връзка с проверката на зрелищните полицейски акции от времето на Цветан Цветанов, с която МВР се захвана още през миналата година, Йовчев коментира, че тя е окончателно завършила. Не всички провинили се обаче ще бъдат наказани, тъй като сред тях има и такива, които са напуснали системата на МВР и няма как да им бъде търсена дисциплинарна отговорност.

Още в началото на годината стана ясно, че около 1300 полицейски акции с прилагане на сила и помощни средства са били поведени по времето на бившия вътрешен министър, от тях 700 без никакво основание.