Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС, архив
Проверяват прокурори, отказали разследване срещу убиеца на Виола
94227
Проверяват прокурори, отказали разследване срещу убиеца на Виола
  • Проверяват прокурори, отказали разследване срещу убиеца на Виола
Полицаи и прокурори с години игнорирали сигнали, подавани срещу Стефан Станев, който на 23 юни тази година уби по особено жесток начин приятелката си Виола.
Сигналите са подавани от бившата съпруга на Станев, както и от нейни роднини, а последният е пуснат само месец преди убийството. Именно по него е образувано и единственото досъдебно производство – 5 дни след смъртта на Виола.

Четирима различни прокурори преди това са отказали да образуват разследване, като работата им ще бъде проверена детайлно, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Проговори бившата съпруга на Стефан, който зверски уби приятелката си

Проверката по случая идва след пост във Фейсбук на бившата съпруга на Стефан Станев, в който тя описва липсата на реакция от страна на полицията и прокуратурата, въпреки че и тя, и нейни роднини многократно подавали сигнали, че Станев ги заплашва с убийство, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

"Излишно е да цитирам всички закани за убийство, но най-общо казано, те се свеждат до обаждания по телефона, когато тя е била на публични места, в автобус и другаде. И които, общо взето, започват от "Ще те убия" и завършват до това "Приготвил съм ти инвалидна количка", коментира обвинител номер едно.
Главният прокурор Сотир Цацаров
БГНЕС, архив
Сигналите започват от април 2016 година и са подавани в различни полицейски управления. През септември има подаден сигнал дори и на тел. 112, след като Станев нахлул в жилището на майката на бившата си съпруга.

Сигналите са препращани към Софийската районна прокуратура, където четирима прокурори прекратяват проверката поради липса на престъпление.

Полицаи с години стаж потресени от убийството на жена в София

"Тяхната работа ще бъде проверена. Проверката е започнала ", каза Цацаров.

Проверката е установила пет преписки, водени в Софийската районна прокуратура. По една преписка е установено образуване на досъдебно производство, каза главният прокурор. "Това обаче не е плюс нито за прокуратурата, нито за полицията. Няма нищо лошо в това да постановиш отказ, което е резултат на твоето правно мислене и вътрешно убеждение. Но трябва да го мотивираш - най-малкото трябва да посочиш някакви факти, най-малкото трябва да обосновеш някакви правни изводи", каза Сотир Цацаров.

Последният сигнал е пуснат месец преди убийството на Виола. Пет дни след смъртта й прокуратурата най-накрая образува досъдебно производство срещу Станев заради заплахите срещу бившата му съпруга.


Стефан, който уби Виола, влязъл в клиника с психотичен епизод, отключен от наркотици

Главният прокурор Сотир Цацаров
БГНЕС, архив


 "Според мен бързината полиция и прокуратура в първия случай, в който е образувано досъдебно производство, се дължи единствено и само на публичното оповестяване на факта на извършеното убийство", изрази мнение Цацаров.

На 23 юни тази година в столицата Стефан Станев преби до смърт със стик за голф 29-годишната си приятелка Виола Николова, след което я наръга многократно с нож. Станев бе заловен на следващия ден в Созопол, като по пътя пребил момче, което качил на стоп.

И до днес Станев не се е разкаял пред съда за стореното и не обжалва наложения му постоянен арест.