Директорът на психиатричната клиника в Курило д-р Цветеслава Гълъбова
Директорът на психиатричната клиника в Курило д-р Цветеслава Гълъбова / БГНЕС, архив
При постъпването си в психиатричната клиника в Курило Стефан Станев е имал психотичен епизод, отключен от злоупотреба с наркотични вещества. Имал е симптоми, които са променили качествено съзнанието му за онзи период. Това посочи пред bTV директорката на клиниката д-р Цветеслава Гълъбова по повод миналото лечение на Станев, който уби по изключително жесток начин приятелката си Виола.
 
Полицията разкри жестоко убийство на жена в столицата

Тя уточни, че той е лекуван съвсем адекватно по време на тримесечния си престой, но след излизането му от институцията вече няма контрол над лечението му и злоупотребите са продължили.
 
 Полицаи с години стаж потресени от убийството на жена в София

По повод притесненията, че той е можел да навреди на дъщеря си по време на срещите с нея, предвидени по закон, Гълъбова уточни, че психиатрите нямат право по закон да дават информация за състоянието на пациентите си на бивши съпрузи. Но дали едно лице е обществено опасно, се преценява от съда, не от лекарите.
 
Задържаният за жестокото убийство в София не съжалява

Д-р Гълъбова очерта множество проблеми при лечението на наркоманиите у нас. Липсва например концепция как те да бъдат лекувани и контролирани. Психиатричните клиники не са специализирани за лечение на зависимости, категорична е тя. Има нужда да се изградят центрове за лечение на такъв тип проблеми и има нужда да се върне принудата при лекуване на тези хора.
 
Проговори бившата съпруга на Стефан, който зверски уби приятелката си

Големият проблем не е, че психично болните вървят по улицата сред нас, а защо са в този вид. Мястото им е сред нас – както е на глухите, слепите и т.н., но защо са така необгрижени след като излязат от болниците е въпросът, добави д-р Гълъбова.