Наблюдаващ прокурор ще направи лична проверка имало ли е подкуп на народен представител – срокът е 2 месеца, който може да се удължи с 1. След като се приключи, наблюдаващият прокурор дали да образува досъдебно производство или не. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев.

"Това е проверка, а не наказателно производство. Може да бъдат снети сведения от някои от народните представители, за да бъде ясно дали има извършени корупционни престъпления. Могат да бъдат изискани и нужни документи, които имат отношение към предмета на проверката, разясни още говорителят на спецпрокуратурата. Все още е в ранен етап и не е дори в наказателно производство", уточни още той.

Скандалът между Дончева и ИТН влезе в прокуратурата, подновиха задочните престрелки (ОБЗОР)

Проверката е за търговия с влияние и ще се установи дали е имало и подкуп, все още няма известни факти, за да може да се даде правилната правна квалификация, поясни говорителят.

Председателят на ПГ на партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" в опити да предизвика разцепление в групата на ИТН. Йорданов отправи обвинението чрез интервю на 4 септември. По думите му Дончева е убеждавала депутати от "Има такъв народ" да подкрепят правителство с третия мандат с обещание да станат министри, като е предлагала и големи суми пари.