Президентът час по-скоро да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 46-ото народно събрание. Това се казва в декларация на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.  

"През последните дни, пред очите на цялото общество се разиграва тежък политически скандал, който не бива да бъде банализиран и оставен да затихне без необходимите последствия и изводи", се казва още в декларацията. 

От ГЕРБ обобщават скандала така: "Председателят на най-голямата парламентарна група в 46-ото народно събрание, обвини зам.председателят на настоящия парламент в политическа корупция. Според господин Тошко Йорданов, госпожа Татяна Дончева е предлагала 500 хиляди лева подкуп, за да бъде разцепена групата на Има такъв народ и по този начин да бъде съставено дългоочакваното правителство на промяната. По-късно, председателят на правната комисия в 45-ото народно събрание господин Радостин Василев потвърди тази информация, като разказа още подробности, които едва ли е уместно да преразказваме от тази висока трибуна". 

Парламентарната група на ГЕРБ, няма да заеме страна в този спор, пише още в декларацията. "Няма да си позволим нито да раздаваме присъди, нито да даваме морални оценки. Това, което сме длъжни да направим обаче е да потърсим истината и да я намерим. До момента има един очевиден публичен факт. Той е, че на най-високо политическо ниво, хора които преди изборите твърдяха, че ще управляват заедно, си отправят тежки обвинения, които или трябва да бъдат доказани или ако са лъжа трябва да бъде понесена политическа отговорност". И допълват: "Ако господин Йорданов и господин Василев казват истината, то госпожа Дончева няма място в политиката и обратно, ако те са излъгали, то мястото им не е нито в тази зала, нито в политическия живот, чиято единствена сила се състои в доверието на обществото. Казано с прости думи – една от двете страни лъже и трябва да направим всичко възможно истината да излезе на бял свят".

Има още един очевиден политически факт. Скандалът между господата Йорданов и Василев от една страна и госпожа Дончева от друга, е логичен завършек на провала на втори пореден парламент да излъчи правителство на т.нар. партии на промяната. Случващото се през последните месеци е подигравка преди всичко с хората, които протестираха на площадите през лятото на 2020 година. То е подигравка и с останалите български граждани, които ще трябва да плащат цената за политическата неграмотност, безидейността и непочтеността на лидерите на т.нар. партии на промяната.
 
От парламентарната група на ГЕРБ настояват президентът час по-скоро да обяви дата за предсрочните парламентарни избори и да разпусне 46-ото народно събрание. "Всеки ден забавяне, ще струва на политическата система още скандали и още изгорени мостове между политическите сили. Ако президентът Радев удължи по изкуствен начин живота на настоящия парламент, ГЕРБ-СДС ще внесе искане за създаване на анкетна комисия, която да разгледа случая със скандала между ИТН и Татяна Дончева. Време е да загърбим тясно партийния интерес и да защитим интереса на обществото. А е ясно, че българското общество с всеки изминал ден на този парламент, ще губи все повече доверие, както в т.нар. партии на промяната, така и във възможността, държавата да функционира нормално в момент на криза", се казва още в декларацията.