Специализираната прокуратура се самосезира по повод обвиненията, отправени от Тошко Йорданов, съдържащи твърдения за корупция на народен представител от 46-тото Народно събрание.

Спецпрокуратурата се самосезира след твърденията за корупция на депутат

Председателят на ПГ на партия "Има такъв народ" Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме" в опити да предизвика разцепление в групата на ИТН. Йорданов отправи обвинението чрез интервю на 4 септември. По думите му Дончева е убеждавала депутати от "Има такъв народ" да подкрепят правителство с третия мандат с обещание да станат министри, като е предлагала и големи суми пари.

След като стана ясно, че е образувана проверка по случая, с позиция излезе и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева в опит да разцепи ИТН

Според него, историята с Дончева за пореден път показвала "колко мръсна работа е политиката у нас. И за пореден път доказва, че тези, които от сутрин до вечер говорят в телевизионните студиа за задкулисие, умело плуват в него".

Трифонов: Татяна Дончева е в бели дрехи, а в черни сме пак ние

Отговорът на Дончева не закъсня: Стават ясни и целите на Слави Трифонов - да бъда отстранена от политическия живот. Между другите политици и политически партии да бъдат създадени отношения на подозрителност и недоверие, които да не позволяват постигане на съгласие за каквото и да било, заяви тя.

Дончева: Стават ясни и целите на Слави Трифонов

В събота Тошко Йорданов отвори темата с думите: "Т. Дончева е човекът, който, когато се говореше, при кой ще е третият мандат, тръгна да обикаля част от нашите депутати, да им предлага да напускат парламентарната група, да взимат други с тях, час от лицата на нашата парламентарна група, които да станат министри, обещавайки им министерски кресла и включително е драскала на едни листчета - половин милион ще ти дам. Човекът, с който е водила разговора от наште, с конкретни имена, кого трябва да дръпне - Ива Митева, Хиновски, т.н....Тоя човек ще излезе на детектора на лъжата да го потвърди".

Дончева още тогава отрече обвиненията и прехвърли топката в другото поле. "Ако някой ви говори, че раздавам аз места, правителство срещу пари, това означава, че той съди по себе си".

Човекът, с когото Йорданов спомена, че се е водил този разговор се оказа Радостин Василев, обяви го самият той. Юристът разказа, че се е срещнал с Дончева в неговия офис на 12 август. Срещата била пожелала Дончева, а камери на входа я доказвали.

Дали това е било опит за подкуп, Радостин Василев коментира по следния начин: „Никой не ми е предлагал подкуп, аз такова твърдение нямам. Адвокат съм и мога да правя преценка на фактите, никога няма да набедявам някого в нещо, което не е сигурно“. Депутатът определи срещата си с Татяна Дончева като „отвратителна“, а самата нея като „играч“, който сипел обиди към свои колеги.

Радостин Василев: Никой не ми е предлагал подкуп

„Нито съм набедявал някого, нито съм клеветил. Напротив, казах истината. Ако г-жа Дончева има смелостта да ме съди, тогава ще трябва да сблъска с още по-тежката истина“, коментира още Василев. 

Председателят на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова определи твърденията като абсурдни и обясни, че Татяна Дончева не е председател на парламентарната група, нито е заместник-председател. "Кой с кого се среща в частно качество, особено двама адвокати, няма как да е предмет на обсъждане в парламентарната група".

Манолова: Изводите ще си направи всеки заради синхрона между ИТН, ГЕРБ и главния прокурор

От ГЕРБ също не подминаха скандала."През последните дни, пред очите на цялото общество се разиграва тежък политически скандал, който не бива да бъде банализиран и оставен да затихне без необходимите последствия и изводи", се казва в декларация на Парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

ГЕРБ: Президентът час по-скоро да разпусне 46-ото народно събрание

Никой обаче не се осмели да говори лице в лице. Поле на скандала отново станаха социалните мрежи и медиите, където коментарите минаваха задочно.