В 7.00 часа трябваше да започне антиправителствената блокада пред Народното събрание, организирана от т.нар. "Отровно трио" - за сваляне на властта. Исканията за оставки остават в сила въпреки обещания ремонт на кабинета от управляващите миналата седмица.
 

В уречения час тук бяха само организаторите от триото, както и лидерът на АБВ Румен Петков с българското знаме. Още в събота Хаджигенов, Бабикян и Минеков призоваха хората да преминат към стачки, гражданско неподчинение и блокади на възлови места и сгради, недоволни от липсата на ефект от разходки на жълтите павета. Съветите към протестиращите бяха да се запасят с вода и храна.

протест 20 юли
Георги Димитров

Протестиращите започнаха да се събират около 8.00 часа, когато запристигаха на работа и депутатите.

протест 20 юли
Георги Димитров

Двете групи обаче са отделени една от друга, защото стачкуващите са около Паметника на Царя Освободител, а плътен кордон полицаи с антикнфлокт-жилетки ги разделят от сградата на Народното събрание. Депутатите пък влизат на работа сто метра по-нагоре. Там също има засилено полицейско присъствие.

протест 20 юли
Георги Димитров


Малко по-късно протестиращите блокираха булевард "Цар Освободител".


Обявената окупация на Народното събрание е в чест на извънредното заседание на депутатите, които днес трябва да проведат дебатите по петия вот на недоверие, внесен от БСП към кабинета "Борисов3". Очаква се той да не мине, защото засега само БСП и ДПС ще гласуват против кабинета.

ПРОТЕСТ 20 ЮЛИ
Георги Димитров

Дискусията по вота на тема корупция ще започнат в 9.00 часа на фона на виковете "оставка" и освиркванията, които вече звучат на паветата пред надписа "Съединението прави силата".

ПРОТЕСТ 20 ЮЛИ
Георги Димитров

Десетина минути преди първия звънец на парламента за деня протестиращите се разположиха на жълтите павета и осуетиха движението, а полицейският кордон остана само един - пред самата сграда на Народното събрание.

протест 20 юли
Георги Димитров


Протестът, който преминава в нова фаза, продължава вече 6 часа. Към момента действията на протестиращите са мирни.

"За няколко минути преди около час движението на влаковете на софийското метро беше спряно от протестиращите, но вече е възстановено и е по разписание", съобщи за Стоян Братоев, началник на столичния метрополитен, цитиран от БНР.