Протестът иззе опозиционната роля на ГЕРБ, смята политолог
Протестът иззе опозиционната роля на ГЕРБ, смята политолог / снимки: БГНЕС

Протестът иззе опозиционната роля на ГЕРБ, коментира политологът Първан Симеонов на дискусия за политическия август, организирана от института „Иван Хаджийски”. Според Симеонов големият липсващ в момента е именно ГЕРБ. Съдбата на тази политическа сила става ключов въпрос за политическия дневен ред на страната, смята той.

Според него една от опциите на ГЕРБ е да превърне дефекта в ефект и да се „прочисти”, като лица на партията останат Бойко Борисов, Лиляна Павлова, Делян Добрев и така да се придаде по-технократско и по-дясно излъчване на политическата сила. Според него БСП успява да превърне деликатната ситуация в свой плюс и да мобилизира своя електорат.

Проф. Петър Емил Митев
коментира, че обстановката в момента се характеризира с триетажна конфронтация - между управляващата партия и опозицията, между протеста и контрапротеста, между правителството-президента. Такава триетажна конфронтация се получава за първи път и създава безпокойство, посочи той. Според него правителството е заинтересовано президентът да бъде ограничен, но няма интерес да бъде цялостно дестабилизиран, защото дестабилизация на президентската институция би създала предпоставки за политически хаос в страната.

Проф. Митев посочи, че протестът е изправен пред дилема - или да се деполитизира и да излезе с програмни искания, или да се политизира и на преден план да излязат онези, които стоят зад него. Той отбеляза, че протестът се опитва да възпроизведе лозунги и ритуални действия от началото на прехода, но вече не сме в началото на прехода и ефектът не може да бъде същият. Простото продължаване на протестите засега не вещае успех, смята той.

Протестът иззе опозиционната роля на ГЕРБ смята политолог
netinfo

Според Борис Попиванов на 16 август, при гласуването на президентското вето за актуализацията на бюджета, мнозинството е успяло да постигне реванш в отношенията си с протестиращите, да вземе инициативата, отбелязва БТА.

Димитър Ганев прогнозира, че вероятно ще има нов протестен импулс в началото на септември и не трябва да се изключва активизация на синдикати и профсъюзи, които ще поставят своите искания при изработването на Бюджет 2014. Политическият фокус ще бъде поставен върху новите политически субекти - по всичко личи, че политическият вакуум е налице, коментира той. Според него при парламентарно представените сили не се вижда сериозна перспектива за растеж и този вакуум отваря поле за нови политически субекти.