Протестиращите в защита на парламентаризма, които по-рано в петък вечер се събраха, за да изразят подкрепата си за България като парламентарна република, блокираха Орлов мост в центъра на София. Организатор на събитието е инициативата „Правосъдие за всеки“.  

шествие софия президент
Булфото

 

Движението на автомобили в района е ограничено. 

Някои от хората носеха плакати с надпис „Съдебна реформа“.

Демонстранти скандираха „Тук не е Москва“. Протестиращите носеха българското и европейското знамена, както и плакати с надпис „Радев, свободен си да залезеш на изток“, „79 години стигат“ и „Радев национален предател“. 

протест радев
Георги Димитров

 

Граждани се събраха пред Президентството в петък вечер, за да заявят, че България е парламентарна република и пълноправен член на ЕС и НАТО. Причината за протеста е призивът на държавния глава Румен Радев да не се прави правителство с втория мандат.
 

радев протест президентство
Георги Димитров


Това е вторият протест-шествие, който се провежда тази седмица от Инициативата „Правосъдие за всеки“. Причината за недоволството са и думите на президента Румен Радев, който при връчването на мандата на втората политическа сила заяви, че той вече е "дискредитиран".

Според протестиращите България е парламентарна държава, в която би следвало да има разделение и контрол между властите. Според недоволните е недопустимо държавният глава да не свиква редовни заседания на КСНС.
 

радев протест президентство
Георги Димитров


„Всеки български гражданин трябва да реши на коя страна на историята ще застане, защото пред нас стои един цивилизационен избор”. Това заяви Андрей Гюров от ПП, който също е част от протеста.
 

радев протест президентство
Георги Димитров


„Не трябва да позволяваме България да се завръща в зоната на евразийските диктатури. Ние сме европейска държава. В момента има синхрон между много сили, които има за цел България да прекъсне този свой път и да се завърне в зоната на влияние”, каза още Гюров.
 

радев протест президентство
Георги Димитров


Гражданите носят плакати, на които пише: „Радев агентът на Путин“, „Радев предаде европейска България“, „Мунчо, чий е Крим?“. Разпънат е и голям син транспарант, на който с жълти букви е написано „България е с Украйна и Европа“. 

Протестът пред „Дондуков“ 2 се превърна в шествие, гражданите искат импийчмънт на Радев

Припомняме, че на 30 май протестиращи се спряха пред сградата на Народното събрание с искане народните представители да стартират процедура за импийчмънт на президента Румен Радев
БГНЕС, NOVA, БТА