Обстановка от протестите в Свиленград и Русе
99708
Обстановка от протестите в Свиленград и Русе
Мерките за сигурност в София
Репортаж от протеста в Пловдив
  • Обстановка от протестите в Свиленград и Русе
  • Мерките за сигурност в София
  • Репортаж от протеста в Пловдив
Нова вълна от протести имаше в цялата страна. Основните искания бяха за оставка на кабинета, по-ниски цени на горивата, без увеличение на застраховка „Гражданската отговорност” и данъците за старите коли.

Четирима са арестувани в страната при протестите днес
 
Четирима души са задържани по време на протестите, съобщиха от МВР. В София шофьор на лек автомобил дрифтирал в района на пл. "Народно събрание" и не се подчинил на полицейско разпореждане. Младежът заявил, че не знае, че там има протести. Той е 20-годишен и е криминално проявен, задържан е за 24 часа, образувано е бързо полицейско производство, обяви директорът на Главна дирекция Национална полиция Христо Терзийски. Той обобщи, че в протестите в страната днес са се включили 3200 души и 1750 автомобила. По думите му, имало е няколко опита за блокиране на пътя, но бързо са били предотвратени.

Кола предизвика напрежение по време на протеста в София (ВИДЕО)

пр
Dariknews.bg


В София националният протест за смяна на системата протече като шествие по централните улици. Една част от протестиращите се събраха около 13:00 ч. пред Народното събрание, друга част - на площад „Батенберг“. След това всички заедно тръгнаха на протестно шествие из София. То премина по бул. „Цар Освободител“, „Дондуков“, пред сградата на Министерския съвет шествието спря за малко, хората скандираха „Оставка“. По „Дондуков“ шествието тръгна към „Раковски“, „Цар Освободител“, пред Народното събрание протестиращите спряха, за да скандират „Оставка“. Стигнаха до Орлов мост, който бе блокиран за малко, и отново се върнаха на площад „Батенберг“.

Протестиращите развяваха български знамена и скандираха: „Оставка“ и „Българи юнаци“. Според едни от тях е необходима незабавна оставка на правителството, а други мислеха, че оставка не е необходима, а трябва цялостна промяна на избор на политическия елит. „Не партиите да предлагат хората, които да ни управляват, а предложенията да идват от самите хора“, казаха протестиращите. Сред протестиращите имаше хора от различни градове на страната. Появи се информация, че много коли са били спрени на входовете на столицата. Не е ясно каква е била причината, но е вероятно те да не са изпратили уведомление към полицията.

Протестът премина при много засилено полицейско присъствие и без особени инциденти. Единствено шофьор на лек автомобил бе отведен в Пето районно управление, защото е дрифтирал в района на площад "Народно събрание" и не се е подчинил на полицейско разпореждане. Нарушителят е задържан.

протест София
БГНЕС


Протестиращи от област Хасково се включиха в автошествие, което първо се отправи към димитровградското село Крепост, където преди връзката с магистрала „Марица“ бе спряно от полицейски кордон. След разговор с полицията участниците в протеста приеха да бъдат пренасочени към международния път Е-80 и да не се качат на магистралата. Така те поеха към Свиленград, където се сляха с други протестиращи. Всички те се срещнаха на разклона преди контролно-пропускателния пункт с Гърция „Капитан Петко Войвода“, след което пеша се отправиха към връзката с автомагистрала „Марица“, успяха да пробият кордона на Жандармерията и излязоха на аутобана, като го блокираха за няколко часа. Малко по-късно жандармеристите свалиха каските си и бяха приветствани и аплодирани от протестиращите, които им подариха български знамена. След продължили повече от половин час преговори между полиция и протестиращи, хората освободиха и двете платна на блокираната магистрала. Протестиращите се изтеглиха към разклона за граничния пункт с Гърция „Капитан Петко Войвода“ и се разотидоха.

Шумен протест
dariknews.bg, Деян Герговски

Протестиращите от Шумен спряха движението по автомагистрала "Хемус" на пътен възел Белоколитово за около два часа. Решението за блокирането бе взето на паркинга на Арена Шумен, където по-рано днес те се събраха, за да изразят недоволството си срещу ниския стандарт на живот в България. Протестиращите се обявиха за минимална заплата от 1500 лева и поискаха намаляване на броя на депутатите.

По-рехав бе протестът днес в Търговище спрямо миналата неделя. Стотината автомобили с включени клаксони и развети знамена преминаха в шествие по възлови улици в града. Колоната на протестиращите бе предвождана от полицейски патрул. Коментари в социалните мрежи сочеха, че една от причините за по-малкото протестиращи са несменените със зимни гуми коли, а така собствениците им могат да бъдат санкционирани при евентуална проверка.

пр
Dariknews.bg

протести
DarikNews.bg

разлог
netinfo

Повече от час граничен пункт ГКПП-Кулата остана блокиран от жителите на община Петрич. Първоначално хората се събраха на автошествие, което обиколи улиците на южния град. След това колоната се отправи към Кулата. Там, въпреки засиленото полицейско присъствие, хората успяха да спрат трафика. Пунктът остана под обсада повече от час. Хората не склониха да освободят платната, въпреки преговорите с полицията. Жандармерията разпръсна множеството встрани, но се стигна до сблъсъци с хората. По първоначална информация няма ранени.

Протестиращи заявиха намерение да излязат на главния път Е-79 край Благоевград, но полицията не им позволи.

Стотици протестиращи блокираха пътя край Разлог. Те излязоха на шосето в знак на протест срещу поскъпването на водата и социалната несправедливост. Движението бе спряно от 12:00 ч. Образуваха се огромни опашки от чакащи автомобили, въпреки че протестиращите пропускаха част от колите.

протести
БГНЕС


Стотици пловдивчани също излязоха на пореден протест. С много шум, клаксони и патриотични песни част от тях се отправиха към София, за да се включат в националния протест. Друга група тръгна на автошествие по пловдивските улици. Крайната им точка бе сградата на Община Пловдив. Протестиращите бяха категорични, че ще продължат с демонстрациите на недоволство, тъй като искат промяна на управлението и нормален живот. По думите им, трябва да се свика Велико народно събрание, да се увеличи минималната работна заплата, да се намалят цените на горивата, както и смяна на правителството. Те заявиха още, че държавата не предприема необходимите мерки, за да се осигурят на хората елементарни условия на съществуване. 

Втори ден в Смолян се проведе протест против високите цени на горивата, вдигането на данъците на автомобилите и високите стойности на полиците за гражданска отговорност. За разлика от вчерашния ден, протестите не бяха организирани, а хора, решили да изразят недоволството си от обстановката в страната, се събраха на кръстовището за Пампорово-Стойките-Смолян и направиха няколко обиколки на града, като преминаха през няколко бензиностанции на известни вериги. Исканията на протестиращите не се различават от тези на останалите в страната, като искането им е да се промени стандартът на живот и системата, която десетилетия наред показва, че не се мисли за хората и тяхното благополучие. Имаше забрана за съботния ден в Смолян да не се провежда автошествие, въпреки това то се проведе втори пореден ден и най-вероятно хората ще продължават да изразяват недоволството си в родопския град и в бъдеще под различна форма.

Пет акта са съставени на участници в днешния протест срещу високите цени и бедността, проведен във Велинград, съобщават от МВР. Наказанията са наложени за опит за блокиране на път без разрешение от полицията. Задържането на част от организаторите доведе до остра реакция сред съмишлениците им, които направиха митинг пред Районното управление в родопския град. След оформяне на документите всички са освободени. Хора, за които се е знаело, че ще се включат в проявата, споделят в социалните мрежи, че са били посещавани по домовете си от полиция.

пак протести
DarikNews.bg


Пореден рекордно дълъг като времетраене и малочислен протест продължава в Бургас. Недоволните от цените на горивата блокираха централни пътни артерии, въпреки опитите на полицията да оптимизират трафика по време на шествието. Вечерта около 100 души с автомобили, мотори и пешеходци блокираха за малко булевард в центъра на града. Около 18:30 ч. беше отворен за движение изходът на Бургас, блокиран по-рано за часове. Полицаи и протестиращи имаха пререкания. Сериозни задръствания предизвикаха протестите и в следобедните часове, когато около 200 автомобила преминаха по главните артерии и се стигна до блокиране на движението на автомобили по пътя Бургас-София преди магистрала „Тракия“. Заради шествието задръствания имаше и по главни булеварди. Хората бяха категорични, че исканията не са политически, а са социални и целта не е сваляне на правителството, въпреки че част от недоволните скандираха „Оставка“. Подстъпите към града и магистралата вече са отворени, но движението все още се осъществява трудно.

"Дали управляващите ни се подиграват за пореден път", попитаха протестиращите в Сливен, които в неделния ден се събраха за автомобилно шествие из улиците на града. И днес стотици излязоха, за да кажат „Не” на социалната несправедливост. Събраха се на паркинга на Дамарски мост. Колоната се поведе от група от Бургас. Тя не премина по предварително обявения маршрут - бул.“Братя Миладинови“, кръгово кръстовище Розова градина“. Насочи се към друг обходен маршрут, за да поеме в посока ГКПП - Лесово.

В Ямбол протестът се раздели на два лъча и блокира, както движението по пътя към граничен пункт Лесово, така и магистрала „Тракия“.

Русе
Dariknews.bg


Над 200 души излязоха днес по обяд на протест в Русе. Шествието тръгна от Парка на младежта и стигна до централния площад пред Общината. Хората поискаха чист въздух и по-добър стандарт на живот. Наметнати с трикольори, носещи знамена, плакати и транспаранти, те направиха шумен поход през централната градска улица. Присъстващите започнаха и подписка срещу изгарянето на боклуци в ТЕЦ-а в града.

С автошествие и опит за купуване на бензин с жълти стотинки Исперих се присъедини към десетките протестиращи български градове. Събитието нямаше официални организатори, както и формулирани буква по буква искания. Край Войнишкия паметник се събраха 30-ина исперихчани, от които само двама изразиха своите позиции пред осигурения предварително микрофон. Те обявиха, че с протеста изразяват свето недоволство от случващото се в цяла България. Обявиха се както в подкрепа на майките на деца с увреждания, така и срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Не пропуснаха обаче и болната тема на Исперих – последиците от реализацията на проекта за водния цикъл. „Разбиха и ограбиха града ни”, каза Юнуз Ахмед-Юнгата. След кратки изказвания протестиращите решиха с включени клаксони да обиколят Исперих и да стигнат до бензиностанция от голяма верига, където всеки да зареди гориво за жълти стотинки. Шумната обиколка се случи и по пътя се присъединиха още автомобили, като колоната набъбна до към 50 коли. Акцията на бензиностанцията обаче не се оказа така успешна, тъй като служителят в нея отказа да обслужи потенциалните си клиенти.

Около 300 души излязоха на протеста в Габрово. Към шествието се присъединиха жители на други населени места от областта. Протестиращите отправиха призив за оставка на управляващите, движението в града бе затруднено за няколко часа.

Плевен
DarikNews.bg

В Плевен над 350 автомобила се включиха в неделния протест. Те преминаха от парк "Кайлъка" през централната част на града, като стигнаха до изхода за София. Малко след това в центъра на града - между сградите на Община Плевен и Областна администрация се събраха над 150 протестиращи със знамена, които преминаха през централната пешеходна зона на Плевен - до площад "Стефан Стамболов". Хората носеха знамена и плакати с надпис „Долу мафията“ и скандираха „оставка“.

„Както капка по капка ни преля чашата на търпението, така капка по капка ще напълним чашата с отворени и добри сърца, готови за промяна. Ние сме хора, които не искаме агресия и не искаме да сме против нещо. Ние сме хора, които сме готови да застанем зад своите искания и каузи – с лицата си, без анонимност и готови да започнат промяната от себе си. В собствения си дом, в детското заведение на децата си, в собствената си община и Областната администрация и от там нататък да се катерим по стълбичката, за да искаме промяна на държавно ниво”. Това каза за Дарик Даниела Христова, която е организатор на протеста в Плевен.

Протестиращи блокираха по едно и също време двете основни артерии от и за София. В Монтана след автошествие в града, хората спонтанно затвориха за повече от два часа международния път Е-79. Освен заради високите цени на горивата хората протестират и заради ниския стандарт на живот в Северозапада.

Блокади имаше и в Ловешко, където протестиращите затвориха пътен възел Боаза край село Български Извор.

В Добричко протестът премина под формата на автошествие, което излезе извън рамките на града. Недоволните се събраха около 11:00 ч. на обичайното място – до пътя за кв. „Рилци“ в Добрич и половин час по-късно от покрайнините на областния град колоната се насочи към Генерал Тошево и границата с Румъния при ГКПП-Йовково. Шествието бе мирно, под полицейска охрана, без участниците да блокират движението по пътищата. В него се включиха първоначално над петдесет автомобила от Добрич, а впоследствие и още от други населени места. След престой в близост до граничния пункт, автомобилите от Добрич се завърнаха обратно към града. Исканията на протестиращите отново бяха за оставка на правителството, справедливост и по-добър живот за всички българи, премахване на зависимостите в системите на управление и политика, спиране на корупцията, по-ниски цени на горивата, по-добра регулация на пазара от страна на държавата. Участниците в автошествието от община Генерал Тошево издигнаха и искания за повече инвестиции в малките населени места.

Центърът на Варна беше блокиран в продължение на четири часа заради пореден ден на протести.