Протест срещу намалената присъда на гръцкия студент, блъснал момиче на спирка
Протест срещу намалената присъда на гръцкия студент, блъснал момиче на спирка / netinfo

Протест срещу отменените от Окръжен съд-Пловдив условни присъди на гръцкия студент Христос Боскос и пловдивчанинът Васил Калев, се организира днес (14 октомври) от 17,30 часа пред съда.

Двамата шофьори са признати за виновни за това, че на 19 май миналата година на кръстовището на ул."Победа" и ул."Полк. Сава Муткуров" в Пловдив са нарушили правилата за движение и по непредпазливост и при условията на независимо съпричиняване са причинили на Катерина Матеева комплексна средна телесна повреда.

Миналата седмица, Пловдивският окръжен съд отмени наложените от първа инстанция условни присъди и ги замени с парична санкция - за Боскос в размер на 5000 лева, а за Калев - 2500 лева. Това решение на съда надигна вълна от недоволство в социалните мрежи и предизвика организирането на протест. Първоначално, той бе обявен за понеделник (12 октомври), но заради липсата на разрешение за провеждането му, той бе отложен за днес (14 октомври) от 17,30 часа.

Намалиха присъдата на гръцкия студент, блъснал ученичка на автобусна спирка

Независимо, че официален протест в понеделник не се състоя, неколцина граждани дойдоха пред съда, за да изразят възмущението си от взетото от съдийте решение. Пред съда бяха и родителите на пострадалото момиче.

"Нямам думи, за да опиша взетото решение от съда за отмяна на условните присъди на Христос Боскос и Васил Калев.", заяви пред медиите бащата на Кари. Илиян Матеев определи отменените присъди като крещяща несправедливост.

Той бе категоричен, че ще заведе гражданско дело и обмисля да заведе такова и в съда в Страсбург.

Бащата на Кари обясни, че тя все още се възстановява. До момента е претърпяла 5 операции, но единият й крак не зараства както трябва и вероятно ще се наложат още лекарски намеси.

Други новини от Пловдив