Промениха мярката Барона в парична гаранция
Промениха мярката Барона в парична гаранция / снимка: Sofia Photo Agency
Състав на Софийския градски съд (СГС) промени мярката за неотклонение на Боян Борисов-Барона от "домашен арест" в "парична гаранция" от 2 000 лева. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

Искането за промяна на мярката беше на защитата на Борисов с мотива, че след три дни (31 май) изтича едногодишният срок от началото на неговото задържане по повдигнатите му обвинения – организиране на престъпна група за източване на кредитни карти и притежание на наркотични вещества.

Представителят на Софийска градска прокуратура не възрази за смекчаване на мярката за неотклонение. Съдът прие, че и двете страни не са оспорвали наличието за обосновано предположение за авторство на престъпленията, за които Борисов е обвиняем, но смята, че реалното задържане под стража – 11 месеца и 17 дни е прекомерно и извън разумния срок по повдигнатите обвинения. Съдът отчете наличието на международен елемент по обвиненията и необходимостта да бъдат извършени съответните съдебни поръчки в осем държави.

При евентуален протест от страна на прокуратурата делото в Софийския апелативен съд е насрочено за 1 юни 2007 година от 10.00 часа, се посочва в съобщението. Барона беше задържан на 31 май 2006 година. На 4 юни 2006 година СГС му наложи мярка за неотклонение "парична гаранция" от двеста лева. На 15 юни 2006 година Софийският апелативен съд промени мярката в задържане "под стража", а на 6 март 2007 година СГС я промени в "домашен арест".

Наложената мярка за неотклонение на Христо Върбанов, сочен за съучастник в източването на кредитни карти в чужбина, в момента е "парична гаранция" от три хиляди лева.