Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов
Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов
62343
Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов
  • Прокуратурата прекрати делото срещу Огнян Донев и Любомир Павлов

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов. Двамата са мажоритарни собственици на „Медийна група България Холдинг”, издаващи вестниците „Труд” и „24 часа”. Следовател по това дело беше Петьо Петров, който беше назначен за шеф на столичното следствие. Назначението му съвпада с датата на решението на прокуратурата.

В средата на миналата година Огнян Донев и Любомир Павлов бяха обвинени в пране на пари. Обвиненията им бяха повдигнати по сигнал на бившия им съдружник Христо Грозев, който обяви, че те са присвоили неговия дял от медийната група.

Пред Дарик Огнян Донев заяви, че все още не е получил известието от прокуратурата, но е очаквал такова решение. Той отново заяви, че обвиненията на Грозев са безпочвени.

„За мен е логично, очаквано и всичко останало. Аз мисля, че преди това излезе, че това набеждаване, че някой фалшифицирал на някой подписа, винаги сме твърдели, но досега никой не му даде гласност. Това е един логичен край за безпочвени обвинения”, коментира той.

В края на 2010 г. германската група „Вестдойче алгемайне цайтунг” продаде всичките си активи на консорциум от български, германски и австрийски инвеститори, а именно на Христо Грозев, Любомир Павлов и Огнян Донев. В началото на 2011 г. Христо Грозев обвини Донев и Павлов, че се опитват да му откраднат контрола върху пресгрупата, след като без неговото съгласие са сменили собствеността върху мажоритарния дял във фирмата. Комисията за защита на конкуренцията разреши на Огнян Донев и Любомир Павлов да придобият пряко контрола в групата. На Донев и Павлов бяха повдигнати обвинения.

До делото срещу Павлов и Донев се стигна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл Хабсбург. Двамата твърдят, че чрез покупката на вестниците „Труд” и „24 часа” Любомир Павлов и Огнян Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност. Самият Грозев заяви след това, че Павлов му предлагал да спрат да се „цакат” и той да върне парите, които са били инвестирани в медийната група.