/ БГНЕС
Прокурорите подготвят резюме на обвинителния акт по делото КТБ
100394
Прокурорите подготвят резюме на обвинителния акт по делото КТБ
  • Прокурорите подготвят резюме на обвинителния акт по делото КТБ
На прокурорите по делото КТБ им омръзна да четат обвинителния акт, който самите те са написали, и затова законът се променя. Това каза пред журналисти адвокат Константин Симеонов, който представлява банкера Цветан Василев по делото за източването на над 2,5 млрд. лв.
 
Февруари 2018-а: Специализираният съд даде ход на делото за КТБ

Защитникът коментира последната законодателна промяна на ГЕРБ, която пряко ще се отрази на делото. Става дума за задължението на прокуратурата да чете заключителната част от обвинителния акт в началото на всеки процес. Тази практика се отменя и така в случая, четенето на 5000 страници обвинителен акт в течение на месеци, се оказа напразно.

Сред редицата абсурдни обстоятелства, които съпътстват процеса още преди неговото фактическо стартиране, се нарежда и четенето на диспозитива на обвинителния акт. Според досегашните разпоредби на НПК прокуратурата е длъжна да изчете в съдебната зала тази част от обвинението. В случая на мегаделото КТБ обаче става дума за около 5000 страници, които обвинителите четат вече няколко месеца.
 
Разследването за КТБ приключи: 18 са обвиняемите

По думите на прокурора Антоанета Софрониева в първото съдебно заседание от следващата седмица тя и колегите й ще имат готовност да представят обвинителния акт в резюме. „Ние като прокурори се стремим да си гарантираме, че обвинителният акт няма да се върне от съда. Че няма да ни обвинят, че не сме разяснили на подсъдимите, в досъдебната фаза обвиняемите лица, в какво са обвинени. Затова сме се старали да бъдем максимално изчерпателни и прецизни в това, което казваме”, обясни Софрониева.
 
Според адвокат Константин Симеонов проблемът не е в процесуалния закон, а в това, че прокуратурата излага абсурдно дълги и неясни обвинителни тези. „На прокурорите им омръзна да четат обвинителния акт, който самите те са написали и затова измениха закона. България не е парламентарна република, България е прокурорска република. (...) В Народното събрание вдигат ръцете и го гласуват, това безумение се прави вече няколко години - изменение в основни закони заради едно дело”, обясни Симеонов.  
 
Прокуратурата обвини двама квестори на КТБ за умишлена безстопанственост

„В България доблестната специализирана прокуратура, и не само тя, се превърна в една сериозна бухалка, която си прави каквото си иска. Проблемът ще бъде, когато тя стане неуправляема, а този момент ще дойде”, коментира още адвокатът.