Прокуратурата обвини кмета на Братаница за незаконно оръжие
Прокуратурата обвини кмета на Братаница за незаконно оръжие / sxc.hu

Районната прокуратура в Пазарджик привлече като обвиняем кмета на пазарджишкото село Братаница 53-годишния Георги Спасов за незаконно притежание на оръжие.

До момента е установено, че от юни до 11 декември миналата година той е придобил и държал в къщата си в селото пистолет „Макаров", осем патрона, калибър 9 мм, и един боен патрон, предназначен за пушка „Мосин Наган", без да има за това надлежно разрешение, което се изисква по Закона за оръжията, взривните вещества и пиротехническите изделия. На Георги Спасов е взета мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 1000 лева.

Под ръководството на Районната прокуратура в Пазарджик са извършени огледи, разпити на свидетели, назначени са експертизи.

Оръжието на Спасов бе открито в дома му след обиски, организирани по повод на убийството на 44-годишен човек от Братаница. За това престъпление синът на Георги Спасов - 27-годишният Васил, е един от тримата обвиняеми, заедно с Георги Николов и Илиян Найденов. Васил и Георги са с постоянно задържане под стража. Мярката на Илиян засега е домашен арест, предстои да бъде гледана на 18 февруари от 10 часа в Апелативния съд в Пловдив, след като и адвокатите му я обжалваха, и прокурорът по делото Димитрия Ганчева я протестира.

Други новини от Пловдив