"Един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека – един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте". Това заяви математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов в студиото на "Здравей, България". 

436 нови случая на COVID-19 у нас

По думите му се задава нова вълна на заразени.

Джипи: Как да кажа на пациента - имаш ли 100 лв. за PCR?! (ВИДЕО)

„От много време говоря, че октомври ще бъде преходен месец. Вече започнахме да виждаме, че той наистина е такъв – между това, което беше август – ниски нива на заболели и това, което ни очаква през ноември”, посочи още той.

„Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври. Както виждате обаче, това е малко висока цифра и според мен няма да стигнем чак дотам. Здравната система ще се справи”, допълни проф. Витанов.

Ноември ще бъде критичен, защото ще се наложи да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Ако там изтървем положението, идват декември, януари и ще бъде неприятно. Ако успеем да издържим обаче – има надежда да минем през зимата с не чак толкова голям брой случаи", коментира математикът.

Според него здравната система у нас може да издържи да по 500 заразени на ден в рамките на 2-3 седмици.
NOVA