Не е етично да се искат пари от пациенти за тест за коронавирус, смята д-р Миндов
Джипитата все още нямат право да издават направление за пациент със съмнение за коронавирус, за да си направи той безплатен тест. Към момента такъв болен си плаща от джоба по 100 лева за PCR тест.

Причината е липса на алгоритъм в доболничната помощ. Това разкри
председателят на софийската колегия на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов пред NOVA, който поясни, че когато пациентът стигне до болницата, там всичко вече е ясно и алгоритъмът го има, но дотам няма яснота, а центърът за разпределение на covid-болните е само за най-тежките случаи, които са едва ли не вече на носилка.

След като пациентът бъде прегледан, ще получи указания какво да направи, но не може да бъде издадено направление за изследване за PCR тест. Тестът не се плаща на лекаря, а на системата, но при всички случаи е от джоба на пациента. Личният лекар смята, че те трябва да могат да издават направления за PCR тест.

Д-р Георги Миндов обясни, че има изготвен алгоритъм, но той е само на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари у нас и са по-скоро препоръки. Според него Министерството на здравеопазването трябва да разпореди какъв е начинът на работа при пациенти с COVID-19.

Той е категоричен, че ни е нужен не просто алгоритъм, а такъв, който да бъде работещ, да е организирана цялата система, за да е спокоен пациентът. "Вие, като пациент, дошъл при мен със симптоми, се чувствате зле, в този момент аз трябва да ви кажа - имаш ли 100 лв. Това не е етично към пациента", категоричен беше лекарят.

"Пациентите могат да разпознаят COVID-19, ако почувстват нещо много нетипично. "Всеки от нас е бил с грип по няколко пъти, но ако почувствате нещо нетипично - задух, по-силна отпадналост, нещо, което действително ви тревожи, това вече говори за вероятна коронавирусна инфекция", поясни той.

Здравният министър с 3 нови COVID-заповеди

Трябва обаче да се избегне струпването пред кабинети на болни от сезонен грип и хора, заразени с коронавирус, а това към момента не е регламентирано как да се случи.

Според лекаря телефонните консултации, които се препоръчваха при съмнения за коронавирус, не са ефективни. "Аз не мога, като прегледам пациент, да разбера дали има COVID-19, а по телефона това е напълно невъзможно", заяви Миндов.

283 са новите случаи на COVID-19 у нас

Един от проблемите е, че личните лекари не могат да организират covid-кабинети и пунктове за пробонабиране, категоричен е Миндов.

"В София се откри Център за прием на пациенти с коронавирус, но там се карат само такива, които се нуждаят от спешна медицинска помощ, а по техните критерии трябва да бъдете на носилка, да не можете да си стоите на краката, за да отидете там, да сте със сатурация и на кислород", обясни лекарят.

 "Ние сме с вързани ръце", алармира той. За самите пациенти също няма указание, за да знаят какво да правят.

Първичната помощ в момента е пренебрегната, трябва да се стигне до болница и там вече всичко върви - там има екипи, анестезиолози и т.н. Системата в момента работи само на 10%, поясни той.

В 99% от случаите хората са самоизлекувани, не трябва да се казва излекувани, твърди специалистът.

Всеки от нас не си знае имунитета, затова нека да спазваме мерките, призова д-р Миндов. В България не се изследва този имунитет, обобщи още джипито.
NOVA