„В момента протестиращите не могат да бъдат яхнати от нито една политическа сила. Има такива опити, но може и да се стигне до изненада. Каква ще бъде тя – предстои да видим”. Това заяви експертът по националната сигурност ген.-майор проф. Румен Ралчев пред NOVA.

„Гражданското общество у нас вече е на един съвсем различен път. Наблюдава се едно осъзнаване. Отделен въпрос е, че според определени анализатори има хора, които водят протеста. Ако някой обаче каже, че той може да управлява тълпата, то той лъже”, каза още той.

Поредна вечер на недоволство в София

„Няма гаранция, че натрупаната енергия на протеста в един момент няма да ескалира. Каквито и условности да се поставят от едната и от другата страна, винаги може в даден момент един определен субект да направи грешна преценка и това да катализира енергията на цялата тълпа”, посочи Ралчев.

По думите му в даден момент протестиращите могат да се увлекат в една или друга посока и това да доведе до фатални последици. „Не трябва винаги да се счита, че полицията е краен арбитър. Време е да се започнат разширени разговори, защото неминуемо ще се стигне до сблъсък”, каза още той.
NOVA