Българският учен и изобретател проф. Йонко Мермерски е готов да предостави безвъзмездно на България патента си за откриване на коронавируса. Професорът, който живее от години в САЩ, ще дари ноу-хауто, ако Националният оперативен щаб прояви интерес.

Става въпрос за нещо като дрегер, което за 15-30 секунди установява по издишания въздух какво е състоянието на белите дробове, разказа той в сутрешния блок на NOVA.

Уредът измерва процента на газовия състав. Ако има повече въглероден диоксид, то човекът е в добро здравословно състояние, докато при влошена белодробна функция, количеството на газа е по-малко.

"Въглеродният диоксид, ако има инфекция в дробовете, той има много по-слаб обмен във въздуха, който издишва човекът", обясни изобретателят. При досегашните клинични проучвания тестът показва 80-90% надеждност, уточни професорът. Налага се обаче да се направят още клинично проучване върху по-голяма група хора. Цялата полза е, че той може да скринира симптоматичните данни - дали човекът е със здрава белодробна функция, или не, обясни ученият, който работи по проекта с четири министерства в САЩ.

Той ще предостави абсолютно безвъзмездно патента си, ако двата кризисни щаба за борба с коронавируса у нас и в САЩ прояват интерес. Консумативите струват само по 1-2 лева, замерването става за 15 до 30 секунди и един апарат може да се използва хиляди пъти, обясни Мермерски. "Този апарат е наличен на пазара и съвсем не е скъп. С такъв над 100-200 души на ден може да се тестуват. Нямаме панацея сред тестовете, всеки един тест е само част от цялостната мозайка. Всеки измерва различен биомаркер", обобщи изследователят. Той е патентовал три вида бързи тестове - един с устройството, подобно на дрегер, друг, който хронометричен с цветова индикация, който, според него, не е толкова точен, и трети вариант- съвсем портативен с цифрова индикация.