Проект за превенция ще намали случаите на рак на гърдата с 30%
Проект за превенция ще намали случаите на рак на гърдата с 30% / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проект за превенция ще намали случаите на рак на гърдата с 30%
50076
Проект за превенция ще намали случаите на рак на гърдата с 30%
  • Проект за превенция ще намали случаите на рак на гърдата с 30%

С 30% се очаква да намалеят случаите на рак на гърдата сред българките след стартирането на проект за превенция в столичната онкологична болница. Там, до края на годината ще заработи електронен регистър за фамилен рак на млечната жлеза, съобщи ръководителят на проекта Йордан Илиев.

Над 3500 случая на рак на млечната жлеза се регистрират всяка година у нас, отчита Националният раков регистър.

Освен данните на вече заболелите, регистърът ще отчита и потенциални пациенти, т. е. тези, които имат роднини с установено раково заболяване. Чрез служба ГРАО в онкологичната болница ще се задейства система за известяване на потенциалните нови случаи на онкологичното заболяване, обясни Йордан Илиев и очерта механизма. "Системата за известяване би трябвало да уведоми личния лекар, който да извика съответния пациент за профилактичен преглед и да го насочи към кабинета за медико-генетичен анализ. Там се провежда интервю с психолог, прави се генетичното изследване, резултатът се обработва от софтуера за анализ на риска, проверява се в ГРАО, очертава се родословното дърво, проверява се раковият регистър, връща се обратно за анализ на роднините, пак личният лекар и така се затваря цикълът".

За тази процедура пациентът заплаща чрез здравната си осигуровка. "Държавата трябва така да се погрижи за пациента, че той да получава не само лечение, но и превенция", подчерта Йордан Илиев.

Според Илиев пилотният проект на онкологичната болница ще струва между 20 и 30 000 лева. Той ще се финансира от частни лица и институции. Ако бъдат намерени допълнителни средства, се очаква проектът да се реализира поетапно и на национално ниво.