Проект с европейско финансиране е застрашен заради недостиг на пари
Проект с европейско финансиране е застрашен заради недостиг на пари / Sofia Photo Agency
Проект с европейско финансиране е застрашен, на обсерваторията в Рожен не й стигат пари
57581
Проект с европейско финансиране е застрашен, на обсерваторията в Рожен не й стигат пари
  • Проект с европейско финансиране е застрашен, на обсерваторията в Рожен не й стигат пари

Недостигът на бюджетни средства за поддръжка на наблюденията в обсерваторията в Рожен може да застраши изпълнението на проект с европейско финансиране - това заяви д-р Ана Борисова от института по астрономия към БАН, след церемонията по връчване на договори по схема за подкрепа на електронното дистанционно обучение. Борисова отхвърли изявлението на премиера Бойко Борисов, че телескопът на Рожен работи и няма място за безпокойство относно функционирането на обсерваторията. Тя посочи, че всяка година обсерваторията се сблъсква с бюджетен дефицит, като парите не достигат основно за ток и работни заплати.

Институтът по астрономия ще получи 235 000 лева чрез Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Парите ще бъдат използвани за изграждане на платформа за дистанционно обучение, както и за стипендии на докторанти и млади учени, в размер на 100 лева месечно. Изпълнението на проекта зависи от функционирането на обсерваторията на Рожен и поддръжката на наблюденията, обясни д-р Ана Борисова. Тя не се съгласи с твърдението на премиера, че това функциониране е осигурено и припомни, че всяка година се стига до дефицит от около 200 000 лева.

"Аз не мога да си върша работата нормално, защото всяка година в края сме изправени пред дилемата дали да продължим да наблюдаваме с последните си средства или да затворим телескопа. Досега правителствата са отпускали допълнителни средства, които са ни помагали да оцелеем, но това далеч не ме успокоява и лично за мен това е един голям проблем", каза тя.