Протестът под земята в рудник "Бабино" в Бобов дол продължава.

120 миньори от вчерашната сутрешна смяна отказаха да излязат от рудника в знак на протест срещу нередовното изплащане на възнагражденията и готвеното съкращение на 650 души.

Бизнесмен дари закуска на протестиращите миньори в "Бабино"

и още: Изведоха протестиращи под земята миньори, прилошало им

Сега обаче положението е по-тежко, казват те, заради орязаните възнаграждения и реалната опасност да останат на улицата, посочва NOVA.

"Синдикатите не са дали и лев. Няма ги и властимащите. Протестът ще продължи, докато издържим", заявиха работниците от "Бабино" пред Дарик.

Вчера първата смяна влезе под земята по график около 8.00 ч. и отказа да излезе. Техни колеги вечерта им свалили храна. Няколко души обаче бяха изкарани преждевременно, защото здравословното им състояние се е влошило.

Останалите им колеги от рудника прекараха нощта отвън пред бариерата в подкрепа на протестиращите. В рудника има и дежурни медицински лица и минни спасители.

Миньори от рудник Бабино протестират под земята, искат разговор с ръководството

Продължава протестът под земята на миньори от рудник "Бабино" (ВИДЕО)
netinfo

Междувременно преговорите между ръководството на мината и синдикатите не дадоха резултат.

От "Въгледобив-Бобов дол" официално са информирали Бюро по труда-Дупница, че предстоят масови съкращения на 650 души, защото е в ход процедура по закриването на рудника. В момента в мината, която е собственост на Христо Ковачки, работят 1700 души, като в рудник "Бабино" броят им е 700.