Продължава окупацията в СУ, студентите канят за разговор Димитър Токушев
Продължава окупацията в СУ, студентите канят за разговор Димитър Токушев / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Продължава окупацията от студенти на три аудитории в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, ръководството успява да осигури зали за учебни занятия, но основната ни трудност е свързана с 272-ра аудитория, защото тя е най-голямата ни зала. Затова юристите от първи курс учат в аулата на Софийския университет, заяви за БТА ректорът на висшето училище проф. Иван Илчев.

Окупирани от студенти са 272-ра аудитория, както и по една зала във факултетите по журналистика и по математика и информатика на СУ. Протестиращите студенти се обявиха срещу решението на Конституционния съд за Делян Пеевски.

Проф. Иван Илчев откри днес в СУ националната студентска конференция на тема „Висшето образование, студентството в България и тяхната роля в обществото”. Форумът се организира от Студентския съвет на Софийския университет.

В словото си проф. Илчев каза, че е изключително важно студентските съвети да бъдат активни - не да слушкат това, което им казват ректорите, а да подемат инициативи, да изразяват несъгласия, където има място за тях и да организират студентите. „Заедно с това ректорското ръководство на СУ винаги е поддържало връзки и със студентските неформални групи, както сега поддържаме връзки със студентите в 272-ра аудитория и в другите две аудитории”, заяви ректорът.

Проф. Илчев отбеляза факта, че в днешния ден в Софийския университет се организират от студенти две съвсем различни по смисъл, организация и насоченост събития, които показват, че студентството има да мине още дълъг път, докато осъзнае какви са интересите му и каква е силата му. Ректорът на СУ визира окупацията на зали и конференцията на студентските съвети.

Междувременно ръководството на Софийския университет „Св. Климент Охридски" изпрати до медиите позиция по повод студентския протест. „Действията на студентите са естествена реакция на нелицеприятните събития през последните месеци и очевидната липса на морал в политическия живот. Убедени сме, че младите хора имат право да изразят гражданската си позиция", посочват от ръководството на Ректората.

От там подчертават обаче, че тъй като действията на студентите се упражняват в сградите на Университета, това създава определени затруднения, още повече, че много от студентите желаели, а и имали право да посещават редовно лекциите си.

От ръководството на ВУЗ-а подчертават, че са реагирали своевременно и са осигурили нормалното протичане на учебните занятия в други учебни зали.

Продължава окупацията в СУ студентите канят за разговор Димитър Токушев
netinfo

За 18.00 ч. днес е предвидена общостудентска среща, на която да се обсъдят следващите действия. Студентите са поканили председателят на Конституционния съд Димитър Токушев, пред който в сряда те изчетоха декларацията си, а той се обърна и си тръгна.

В социалните мрежи се организира среща на журналисти завършили Факултета по журналистика, с която да се солидализират със студентите, които вчера окупираха най-голямата зала там. „Всички заедно ще попитаме „Кой?”, защото онези малки смели хора там вярват, че въпросите им са важни, въпреки, че цялата държавна машина и придворните й медии, се опитват да им обяснят, че няма никакво значение не само кой, но и защо”, се призовава в мрежата.

В искането за оставка на кабинета „Орешарски" се включиха и студентите. Те изразиха своя протест като на 23 октомври окупираха най-голямата аудитория в Софийския университет „Св. Климент Охридски" – 272-ра. Акцията им бе насочена конкретно срещу председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и решението на институцията Делян Пеевски да бъде възстановен като народен представител.

Аудитории бяха окупирани и във Факултета по журналистика и масова комуникация, във Факултета по математика и информатика, както и една аудитория в Лесотехническия университет в София.

Студенти от Нов български университет също подкрепиха протеста на своите колеги. Има очакване към окупацията да се включат и други университети.

Акцията е дело на групата „Ранобудни студенти", които по време на пленарно заседание на Народното събрание развяха транспарант „Не ви ли е срам".

Продължава окупацията в СУ студентите канят за разговор Димитър Токушев
netinfo