Христо Проданов
Христо Проданов / БГНЕС
Най-голямото изпитание за предстоящия летен сезон пред морския туризъм е близостта ни с Украйна и протичащата там война, и че имаше фалшиви новини, че България е несигурна дестинация. Това каза министърът на туризма Христо Проданов по време на първото издание на форума „БГ Туризъм – Лято 2022“, организиран от Българската телеграфна агенция (БТА) в партньорство с Икономическия университет във Варна.

Ние основно там насочихме усилията си, за да убедим нашите партньори, че сме сигурна дестинация, каза Проданов. Той добави, че следващата седмица предстои откриване на туристическия сезон, на което ще бъдат поканени всички посланици в България. 

Ще ги поканим, за да ги уверим, че България е сигурна и спокойна дестинация, и ще ги помолим да отправят това съобщение към своите сънародници, каза още министърът на туризма.

Проданов: Колкото и да е прекрасен един хотел, когато образът на страната е лош, няма никакъв шанс за успех

Той обаче е оптимист, че „ще се справим“.

"Не може всичко да е приоритетно. Това, което може да е водещо и да развие българския туризъм, е здравният и СПА туризъм. Той е най-равномерно разпределен в цялата страна – и на морето, и в планините. Освен това не се влияе от времето и метеорологичните условия, и може да е целогодишен, обясни министърът. 

„За туриста това е здраве, за държавата – политика, за бизнеса – бизнес“, каза Проданов.

Той допълни, че летният сезон е само два месеца и половина, зимният – три месеца и половина. Според него здравният туризъм има потенциал да запълни останалите шест месеца от годината. „Според мен това е единственото нещо, което може да ни донесе успех“, коментира още министърът. 
 
БТА