/ БГНЕС
Днешното редовно заседание на парламента продължи до 16:00 ч., като на него депутатите обсъдиха комисиите и текстовете от проекта на правилника за организацията и дейността на Народното събрание. И завърши със спорове по процедури дали да се гласува ново удължаване на работното време и проблеми със системата за гласуване.

Иначе депутатите решиха да създадат 24 постоянни комисии в Народното събрание. Това се случи, след като народните представители приеха текст от новия Правилник за организацията и дейността на Народното събрание. Парламентът реши да има две нови постоянни комисии - по туризъм и по превенция и противодействие на корупцията. "За" създаването на комисиите гласуваха единодушно 165 народни представители, без "против" и "въздържали се".

Народно събрание депутати
БГНЕС

Народно събрание депутати
БГНЕС

НС гласува и промени в наименованията на някои от комисиите. От Комисията по енергетиката и климата да отпадна думата "климат", а от Комисията за дигитализация, електронно управление и информационни технологии - "дигитализация".

Председателят и заместник-председателите на НС да могат да участват в ръководството на постоянни комисии, прие още парламентът. Досега те не можеха да заемат такива позиции. При определяне състава на постоянните комисии се запазва съотношението между числеността на парламентарните групи, реши пленарната зала.

Ще има ли опозицията председатели на комисии, поставиха въпроса от "Възраждане" и ГЕРБ-СДС.

Мнозинството отхвърли сходните предложения на двете парламентарни групи ръководствата на парламентарните комисии да се разпределят пропорционално между представените в НС партии, въз основа на тяхната представителност. Всеки народен представител може да бъде избран най-много в две постоянни комисии и в ръководството само на една постоянна комисия, предвижда правилникът.

Народно събрание депутати
БГНЕС

В парламента ще има и антикорупционна комисия

Парламентарната комисия по превенцията и противодействието на корупцията да има право да изслушва и да провежда обсъждания с главния прокурор и с главния инспектор към Инспектората на ВСС, реши още парламентът с приетите текстове от проекта на Правилник за организацията и дейността на Народното събрание.

Комисията на НС за противодействие на корупцията ще извършва анализ и оценка на дейността на органите, осъществяващи държавната политика за борба с корупцията, след което ще изготвя обобщени докладиНа всяко тримесечие комисията ще може да изисква доклад от КПКОНПИ и да задължава председателя и членовете й да се явят на изслушване.

Дебат предизвикаха текстовете, свързани с отпадането на изискването за обществено обсъждане на законопроектите преди първото им четене в парламентарните комисии, предвидени с промените в правилниците на 45-ото и 46-ото НС.

Народно събрание депутати
БГНЕС

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС предложи текстът да остане във вида, който е в момента, тъй като отпадането им би противоречало на предварително заявените намерения на управляващото мнозинство за публичност и прозрачност.

Ива Митева от "Има такъв народ" отговори, че не се прави отстъпление от заявените намерения за публичност. Митева уточни, че с действащия текст се правят по две обсъждания на законопроект. Затова тя предлага общественото обсъждане да бъде проведено заедно с първото гласуване на законопроекта от ресорната комисия.

Предвидено е задължение председателят на съответната комисия да уведоми предварително всички заинтересовани организации, които да бъдат поканени и да присъстват на първото заседание на комисията.

"Процедурата е изчистена, и ще е по-работещият механизъм от това, с което работихме досега", посочи Митева.

Зеленият сертификат отново скара депутатите

Народно събрание
БГНЕС


Зеленият сертификат и неговото прилагане в Народното събрание скара депутатите за пореден път. В началото имаше спор около предложението на ПГ "Възраждане" в правилника да бъде записано, че правото на народните представители на достъп до сградата на парламента не може да бъде ограничавано. То бе отхвърлено от мнозинството.

Предложението е превантивно - в случай че се въведе зелен сертификат за достъп до сградата на Народното събрание, обясни Петър Петров, вносител на текста.
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че през следващата седмица ще предложат НС да разгледа двата внесени проекта на решение /на ГЕРБ-СДС и на "Демократична България"/, свързани със зеления сертификат.

„Колегите внесоха предложение, което искаха да направят охранителен текст за гражданите. Внасянето на този текст за влизане в НС със сертификат е мярка само за нас. Продължаваме да се държим като богоизбрани. Държим се все едно нашите права са повече от тези на нормалните хора. Ако закачим текст, който на нас ще ни пази правата, това не е правилно. Ако ще отменяме зеления сертификат, трябва да го отменим за всички, същото важи и за приемане. Затова предлагам да не подкрепяме този текст, каза Манол Манев от ГЕРБ-СДС.

Народно събрание
БГНЕС


Засега: Зеленият сертификат няма да бъде задължителен за депутатите

По-рано проф. Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" (ИТН) прочете декларация от името на партията, във връзка с лансираната идея за въвеждане на зелен сертификат в администрацията и НС:

"Това е тема, за която сме поели ясни ангажименти и която се нуждае от разяснение. ПП "Има такъв народ" застава зад декларираната си отговорна позиция, като подкрепи в пленарна зала новоизбраното правителство и участва в него със свои представители. Цялостната политика на това правителство и бъдещите му действия се основават на подписаното коалиционно споразумение, което формира основните сектори и ангажиментите на участниците в него. В сектор "Здравеопазването" договарящите се страни се разбраха за активна позиция за справне с COVID кризата,базираща се на множество мерки, като само една от тях е активна кампания за стимулиране на доброволната ваксинация", каза проф. Чорбанов.

Андрей Чорбанов
БГНЕС

Правилник на 47-ото Народно събрание - проектът

Междувременно депутатите удължиха заседанието си до 16:00 ч., но не успяха да приемат всички текстове от проекта на правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Минути преди края на работното време от БСП поискаха ново удължаване - до 18:00 ч. От ГЕРБ-СДС посочиха, че предложението е направено в рамките на процедура по прегласуване, когато не могат да се правят предложения.

Ива Митева от "Има такъв народ" поиска да се прекрати заседанието и гласуването да продължи утре, защото вече минава 16:00 ч.

Накрая председателстващият заседанието заместник-председател на парламента Мукаддес Налбант подложи на гласуване обсъдените вече текстове от проекта на правилника и след това обяви края на пленарния ден.

Държавните органи и длъжностните лица от държавната и общинската администрация и гражданите са длъжни да предоставят при поискване всички сведения и документи, както и становища, необходими за дейността на постоянните комисии, приеха депутатите в правилника на парламента.

Отхвърлено беше предложението да се носи юридическа отговорност при отказ да се изпълнят конституционните задължения. Темата за санкции и кой да ги налага обаче предизвика коментари от депутати от ГЕРБ-СДС, че в парламента ще трябва да се назначи призовкар и да има стая за задържане.

Народно събрание депутати
БГНЕС

БТА