Депутатите няма да ходят на работа със зелен сертификат. Това стана ясно на днешното заседание на парламента, на което беше отхвърлено предложението на Асен Балтов /ГЕРБ-СДС/ за задължителен сертификат за достъп до парламента. По-късно Христо Петров /Ицо Хазарта/ написа във Фейсбук, че решението за въвеждане на задължителен зелен сертификат за народните представители ще бъде разгледано следващата седмица. 

На заседанието бе обсъден проект на решение за приемане на правила за дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Народните представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19 или контакт със заразен, имат право да участват в заседанията на парламента дистанционно по електронен път, реши парламентът. Вносител на предложението е Лена Бориславова от ПГ "Продължаваме Промяната" и група депутати.

"За" бяха 155 народни представители, "против" 19, 18 депутати се въздържаха. От ГЕРБ-СДС 19 парламентаристи гласуваха срещу предложението, 18 се въздържаха.
Дистанционното участие се осъществява чрез интернет платформа за видеоконферентна връзка.

Народните представители под карантина или изолация се регистрират за участие в заседанието чрез визуализиране на специален екран в пленарната зала.

При желание за гласуване, изказване, реплика депутатите подават заявка в платформата.

Вчера спор в залата предизвика редакционна поправка, предложена от Асен Балтов /ПГ ГЕРБ-СДС/. Той поиска към проекта да се допише, че по електронен път в заседанията участват и депутати, които нямат зелен сертификат. Освен че трябва да даваме личен пример, трябва да пазим живота на колегите си, администрацията и журналистите в НС, обясни той. Предложението беше отхвърлено и след прегласуване - против него бяха 192 души, 16 се въздържаха. Подкрепиха го 77 депутати.

Преди началото на дебата по точката декларация в подкрепа на зеления сертификат прочете Александър Симидчиев от ПГ "Демократична България". Вчера от групата казаха, че те ще предложат свой проект на решение по казуса със зеления сертификат и приложението му в НС.

"Хубаво" е, че вие също смятате, че НС е мол или ресторант", коментира председателят на ПГ "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Социалистът Георги Михайлов обяви, че БСП не е против зеления сертификат, но той е тема на друга дискусия. Всички депутати на левицата имали зелен сертификат.

Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че темата в момента не е "за" или "против" зеления сертификат, не е и "за" или "против" доброволната ваксинация.

"Обсъждаме проект на решение, който е юридически и логически елементарен - именно дали депутатите, както останалите граждани у нас, трябва да спазват правилата", обясни тя.

По думите й, ако голяма част от народните представители не разбират защо всъщност е дебатът - "той е за това дали ние спазваме правилата, защото нашият работодател е българският народ, а хората на свой ред са задължени да спазват същите тези правила". Колегата й Делян Добрев поиска от присъстващия в залата за парламентарен контрол министър на здравеопазването Стойчо Кацаров да провери кой от депутатите в залата е с маска и да каже дали ще му наложи санкция.

Асен Василев от ПГ "Продължаваме Промяната" предложи прекратяване на дебата.

Вчера парламентът не успя да стигне до гласуване на точката, първо, защото дебатът навлезе във времето за блицконтрол, а след като беше възобновен, дойде и краят на пленарното заседание.

След това започна първият за 47-ото Народно събрание редовен парламентарен контрол.

На въпроси и питания на депутати ще отговарят министрите Георги Панайотов, Стойчо Кацаров, Виолета Комитова, Даниела Везиева и Андрей Живков.