/ БГНЕС
Като точка първа за днес в Народното събрание е предвидено да бъдат одобрени правила за дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19.

Очаква се депутатите да обсъдят и внесените от ГЕРБ-СДС два законопроекта по темата дали зеленият сертификат да важи за депутати. Но такава точка не е предвидена засега в пленарното заседание в четвъртък. Народното събрание да вземе решение за зеления сертификат – или и в парламента да се влиза с него, или да задължи здравният министър да го отмени напълно, призова председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

"В единия законопроект е посочено или да бъде задължен министърът на здравеопазването в заповедта от 26.11.2021г. да бъде включена като отделен обект сградата на НС и достъпът до нея да подлежи на обща регулация – достъпът на всички депутати да бъде с представяне на документ за ваксинация, преболедуване или изследване. Или втори тип проект на решение – НС да задължи министърът на здравеопазването в същата заповед да отмени за територията на Република България изискването за представяне на зелен сертификат за всички сектори и да отпаднат всички ограничавани дейности, посочени в заповедта", заяви Атанасова. 

Днес от 12:00 ч. е предвиден и парламентарен блицконтрол.

Редовният парламентарен контрол, пък, е насрочен за 09:00 ч. в петък.
БГНЕС