/ БГНЕС
Блицконтролът на министър-председателя и вицепремиерите се мести в първия петък на месеца, от 09:00 ч., предвижда проектът на правилник на 47-ото Народно събрание. Досега блицконтролът беше всеки първи четвъртък от месеца, от 12.00 часа.

Промяната на деня беше предложена от председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров и беше одобрена от временната комисия по изработване на нов правилник.

Засега: Зеленият сертификат няма да бъде задължителен за депутатите


В първите до два часа от заседанието в първия петък на всеки месец министър-председателят и заместник министър-председателите се явяват пред Народното събрание и отговарят на актуални устни въпроси, които се отнасят до общата политика на правителството, отправени от народни представители на самото заседание, записаха депутатите в проекта на нов правилник.

Редовният парламентарен контрол остава всеки петък от 11.00 часа.

Министър-председателят, вицепремиерите или министрите могат да отложат устен или писмен отговор на въпрос или питане
само поради болест или командировка извън страната и при неотложни случаи, реши още временната комисия.

Кирил Петков: Някои казваха 100 дни, а ние имаме един следобед да решим кризите

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева, която оглавяваше 45-ия и 46-ия парламент, обясни, че възможността за отлагане на въпроси и питания е била премахната от правилника и сега я връщат, но само при обективни причини - болест и командировка. По настояване на Хамид Хамид (ДПС) беше добавено - и при неотложни случаи. Той посочи, че съществуват множество уважителни причини. Може да го извикат цял ден на разпит в ГДБОП, как да дойде министърът на парламентарен контрол, попита Хамид. Той отбеляза също така, че при наводнения например министърът трябва да е в засегнатите места.

Не беше прието предложението на председателя на ПГ на "Продължаваме Промяната" Андрей Гюров министърът да може да отложи със 7 дни своя отговор.

Дебат предизвика и друго негово предложение - министър-председателят да има възможността да пренасочи въпроса към конкретен заместник министър-председател или министър, в случай че прецени, че по даден въпрос същият би имал възможността да даде по-точен, по-подробен и по-пълен отговор на зададения въпрос и/или питане.

Йордан Цонев (ДПС) посочи, че това предложение по същество предполага министър-председателят сам да отклонява питанията към някой друг. Той коментира, че след като година и половина Борисов не се е явявал в парламента, бил сигурен, че вече никой няма да се опита да предпазва министър-председателя да отговаря на въпроси. Сега обаче виждал, че е бил голям наивник. Настимир Ананиев ("Продължаваме Промяната") го репликира, че няма как да сравнява Кирил Петков с Бойко Борисов. А Филип Попов от БСП обясни, че целта на този текст е отговорите да бъдат ясни, изчерпателни и подробни, но не е това начинът. В крайна сметка, предложението на Андрей Гюров министър-председателят да има възможността да пренасочи въпроса към конкретен вицепремиер или министър беше отхвърлено.

Световни медии: Амбициозно ново правителство слага край на политическите сътресения в България

И още от текстовете от проекта на Правилника за организацията и дейността на 47-ото Народно събрание, които бяха гласувани от временната комисия за изработването му. Парламентарната комисия по превенцията и противодействието на корупцията да има право да изслушва и да провежда обсъждания с главния прокурор и с главния инспектор към Инспектората на ВСС

Предвижда се комисията на НС за противодействие на корупцията да извършва анализ и оценка на дейността на органите, осъществяващи държавната политика за борба с корупцията, като изготвя обобщени доклади. С други текстове се регламентира правото на комисията на всяко тримесечие да изисква доклад от КПКОНПИ и да задължава председателя и членовете й да се явят на изслушване.
БТА