Призовават родителите да записват децата си на предучилищна
Призовават родителите да записват децата си на предучилищна / Sofia Photo Agency, архив
Глоби за родители, незаписали децата си на предучилищна подготовка
56394
Глоби за родители, незаписали децата си на предучилищна подготовка
  • Глоби за родители, незаписали децата си на предучилищна подготовка

Зам.-кметът на София Тодор Чобанов призова родителите да запишат децата си на предучилищна подготовка, тъй като родител на петгодишно дете, който е имал възможност, но не го е записал на предучилищна подготовка и се докаже съответната отговорност, ще бъде санкциониран. Той припомни, че срокът изтича с първия учебен ден, който тази година е на 17-ти септември.

"Голямата тема е да запишем 5-годишните в училищата или в детските градини. Основният брой от тях ще бъдат в детските градини - над 9000 деца вече са записани в системите на детските градини. Разкрити са 33 групи в 28 училища. Големият въпрос не е кой ще бъде глобяван и кога, големият въпрос е да стимулираме родителите, да направим всичко възможно техните деца да бъдат записани в съответните заведения. Това е предизвикателството пред нашето общество, пред образователната система. Всичко останало е второстепенен въпрос", коментира Чобанов.

По думите на зам.-кмета за петгодишните деца има над 700 свободни места понастоящем: "В последните дни правихме преглед на ситуацията в детските градини - установихме над 500 свободни места в системата на детските градини и над 200 свободни места в системата на учебните заведения. Място има за всички деца, въпросът е те да бъдат доведени и записани".

Запитан какво се случва, ако родител иска да запише детето си в предучилищна група, но в неговия район няма свободно място, Тодор Чобанов отговори: "На всеки родител, когато отиде в детска градина или училище, което предлага такава група, ако вече няма място там, му се предлагат най-добрите няколко алтернативи в съседни заведения. Сами разбирате, че няма как всички родители, техните желания да бъдат удовлетворени. Понякога се налага да се посочват заведения, които не са в непосредствена близост, но нашето задължение е общият брой на местата да съответства на общия брой на децата".

Глобата, която грози родителите е от 20 до 100 лв., а при повторно нарушение наказанието става от 50 до 250 лв.