/ / iStock/Getty Images
Природозащитници организират протест в деня на официалното откриване на 47-ото Народно събрание - 3 декември. От "Грийнпийс" ще посрещнат депутатите с бутилка "Въглищна вода", за да привлекат вниманието на новите 240 депутати към негативния ефект на въглищната индустрия върху водните ресурси в България, заяви за БТА Божидар Николов от организацията.

Природозащитниците ще раздават на депутатите бутилки с вода от седем водоизточника, за които има данни за замърсяване или има опасност за намаляване на водни количества. Сред тях са реките Струма, Марица, Овчарица, Сазлийка, Тунджа, Разметаница, както и язовир Розов кладенец.

Румен Радев обяви датата на първото заседание на 47-ото Народно събрание

От "Грийнпийс" са изпратили писма до всички парламентарни групи с информация по проблема.

Очакванията са новото Народно събрание да се ангажира с определянето на по-ранна дата - до 2030 г., за преход към използване на възобновяема енергия без изгаряне. В приетия през октомври от правителството План за възстановяване и устойчивост е заложено постепенно прекратяване на използването на въглища да включва стъпки до 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038, като е уточнено, че тези дати се отнасят до ангажиментите на ниво ЕС за 2030 г. 2035 г. е датата, предложена от бизнес организациите у нас, а 2038 г. е определена като индикативна крайна дата.
БТА